“Som a temps de decidir la ubicació definitiva dels estudis universitaris a Vilafranca”


Entrevistem el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Josep Pallarès, després del primer curs d’Infermeria a Vilafranca
El rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Josep Pallarès, va entrevistar-se divendres amb l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, i la regidora d’Educació, Gemma Romeu, per valorar el primer curs universitari a la vila, comprovar l’estat de les obres perquè el segon curs pugui continuar a l’Enològica amb normalitat a partir del setembre i, per exemple, explorar la futura ubicació del campus universitari que permeti encabir l’alumnat de quatre cursos de grau d’Infermeria. El dia abans, Romero i Romeu havien visitat els campus de la URV a Tortosa i Vila-seca. El 3d8 ha parlat amb Pallarès, vinculat a la URV des del 1991 amb diferents càrrecs i el qual ha estat també director general d’Universitats i de Planificació d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, entre els anys 2016 i 2019.
Quin balanç fa del seu primer any com a rector de la URV?
Positiu. De 252 actuacions concretes que portàvem al programa electoral ja n’hem acabat 46, més enllà de les 10 actuacions durant els primers 100 dies; 146 les hem iniciat o tenen el seu desenvolupament al llarg del mandat, o fins i tot algunes el sobrepassen; i de la resta n’hi ha una cinquantena més que no estaven previstes inicialment, per exemple, la implantació de la LOSU [Llei Orgànica del Sistema Universitari] o el desenvolupament del Pla d’Emergència Energètica. Per tant, en l’aspecte numèric estem satisfets perquè anem al ritme que havíem previst i qualitativament el resultat també és molt rellevant, perquè estem instaurant una dinàmica de funcionament en tot l’equip, que és molt dinàmic i amb experiència.
Quin és el volum d’alumnat actual?
Estem en xifres rècord, amb 12.348 estudiants de grau i per primer cop superem els 2.000 estudiants de màster, perquè si bé és cert que la corba de l’alumnat de 18 anys va creixent fins al 2026, per raons demogràfiques, també ho és que el comportament de les universitats a nivell de grau ha estat diferent i la URV ha crescut un 12,5% des del 2017 pel que fa als estudiants de grau quan la mitjana universitària en l’àmbit de català és del 4,5% i fins i tot hi ha dues universitats que fins i tot han disminuït el nombre d’alumnes en aquest període. A més, des de la implantació del sistema de Bolonya, mai no havíem arribat als 1.500 estudiants de doctorat.
Parlem de la implantació dels estudis d’infermeria a Vilafranca. Com valora el primer curs?
Estic molt satisfet perquè els alumnes estan molt contents del tracte rebut, de la formació i de les instal·lacions. Tenim l’estratègia de descentralitzar la nostra oferta acadèmica i el de Vilafranca és un dels casos que ens permet tenir proximitat amb els ajuntaments i els empresaris locals. Això ens permet singularitzar l’oferta acadèmica a cada localitat i crec que és una obligació oferir una formació que s’adapti a les característiques de cada zona.
Ara hi ha un debat polític sobre si s’és a temps o no de definir una ubicació definitiva, més enllà de l’Enològica per als dos propers cursos. Com ho veu?
Hi ha un conveni firmat i no anem tard. Estem en el temps previst i terminis que hi ha marcats al conveni. Aquest diu que abans del març del 2024 s’ha de definir la ubicació definitiva del campus de Vilafranca i, per tant, estem en temps. Això no vol dir que aleshores hi hagi un espai fet per a la ubicació definitiva, sinó que hi haurà un temps transitori i caldrà definir amb l’Ajuntament de Vilafranca què passa mentrestant no està enllestida l’obra definitiva. És, però, una situació de normalitat que ja hem tingut amb altres seus de la URV.
Pot passar més d’un any per això…
Sí, però l’important és definir quina és la ubicació definitiva i que el nou emplaçament respongui als interessos de l’Ajuntament, al model de ciutat que es vol desenvolupar i també a les necessitats de la URV. Un cop sapiguem la ubicació definitiva, analitzarem quin és el temps transitori, de quants anys estem parlant per trobar una solució, que veig relativament viable, de poder continuar els estudis de tercer i quart d’infermeria a Vilafranca. Hem de treballar colze a colze amb l’Ajuntament per trobar la ubicació definitiva més idònia i que ens garanteixi el creixement.
Podria passar que a partir del 2024 hi haguessin els dos primers cursos a l’Enològica i la resta d’estudis a un altre indret?
No és l’escenari desitjable de cap de les maneres, bàsicament per un tema de logística dels alumnes i del professorat. Però bé, això és avançar-nos als esdeveniments. Per la URV, en el transitori fins a la seu definitiva hauríem d’estar en un mateix espai.
Sobre quins emplaçaments possibles va parlar amb l’alcalde Romero?
Vam emplaçar-nos a continuar parlant el setembre, però per a unes necessitats d’uns 10.000 m2 no hi ha massa possibilitats i, per exemple, van sortir indrets com els del costat de l’Hospital i a tocar de l’Auditori Municipal.
Hi podria haver altres estudis de la URV a Vilafranca?
Sempre hem de pensar oferir un grau amb professorat suficient per assegurar la qualitat de l’ensenyament. Aquesta és la primera condició i la segona és que hi hagi la suficient demanda d’estudiants bàsicament locals. El 80% dels estudiants de grau són de la zona on resideixen. La idea és sempre poder formar els futurs professionals que les empreses de cada regió necessiten. Cal parlar amb el teixit empresarial i veure què es pot fer en el futur.
Aprofito per preguntar-li també pels estudis de la URV al Vendrell des de fa anys [abans, un grau de Relacions Laborals i actualment, d’Infermeria i d’Educació Infantil]. Es pensa en alguna nova oferta formativa?
La seu del Baix Penedès es va posar en marxa de manera provisional als anys noranta, però ja fa temps que està en una fase consolidada. El que volem a la URV és tenir seus amb estructures consolidades, i ara tenim estudis en 32 espais diferents. A Coma-ruga hi ha ara 165 alumnes d’Infermeria i 168 d’Educació Infantil.