“El Petit Estel ha estat pedrera de músics, cantants i professors de música”


Entrevistem Jordi Solé, cofundador del cor El Petit Estel del Vendrell i que ara fa un pas al costat coincidint amb els 50 anys de l’entitat
Aquest vendrellenc de 64 anys va cofundar, amb només 13 anys (!) la coral infantil El Petit Estel. Ara, coincidint amb el final del cinquantenari de l’entitat, Solé fa un pas al costat i deixa l’equip directiu del qual ha format part i en què hi ha 7 persones. Afirma que du tota la vida relacionat amb la música i que li agraden tot tipus d’estils, entre els quals evidentment hi ha la clàssica i el cant coral. Sense tenir cap carrera acadèmica, Jordi Solé, que és el director des de fa anys del Cor Orfeó Parroquial del Vendrell i també de la Coral Verge de Berà (Tarragonès), s’ha anat formant al costat de grans directors musicals (Pablo Larraz, Albert Guinovart…) i també en cursets. Amb tot, el dia a dia al costat del seu estimat El Petit Estel ha estat tota una universitat per a qui és un autèntic apassionat de la música.
Com va anar que fundés el Petit Estel?
Jo cantava amb el Cor d’Infants i el Jan Toldrà, que el dirigia, ens va proposar d’agafar nens més petits per fer una mica de planter. Els primers nens que van formar part del Petit Estel van començar el setembre de 1972.
Sempre ha estat un cor amb infants de 3 a 15 anys?
No, els primeres en tenien de 7 a 9, però els grans no volien plegar i anaven continuant i als dos anys també en vàrem començar a agafar de 5.
Qui van ser els fundadors d’aquest cor vendrellenc?
El Jordi Lluís Guitart, el Jaume Güell i jo. Al cap de dos anys ja hi van entrar l’Encarnita Gonzàlez i la Montse Ribas.
De qui depenia el cor?
D’alguna manera, teníem l’empar del Cor Orfeó Parroquial, vinculat a la Parròquia del Vendrell. De fet, vam començar a assajar ja al Patronat de Santa Anna, de la mateixa Parròquia.
Hi havia gaires nens i nenes en els inicis?
Sí. Va anar corrent la veu que es creava el cor en una època sense gaire activitat infantil al Vendrell, com en tants altres llocs, i el primer any ja vàrem ser més de 40 cantaires.
Déu n’hi do!
Sí. I vàrem anar creixent ràpidament. L’any que vàrem ser més érem més de 170 i després vàrem anar baixant. La pandèmia també ha fet mal, però amb tot som uns 60.
El Petit Estel no només és un cor infantil, oi?
A part del cant coral, sempre hem divulgat valors. Des dels inicis ja vàrem sortir de cap de setmana, de colònies, i fèiem intercanvis amb altres corals… I els responsables érem encara menors d’edat…
Una situació impensable avui dia…
És clar! La societat ha canviat molt i els pares no deixarien anar els seus fills de colònies amb monitors de 14 o 15 anys…
Deia que fan molt més que cantar…
Sí. Al cor difonem els valors de companyonia, els nens s’ho passen molt bé a l’assaig, és com una activitat extraescolar en la qual no has d’estudiar res. A les activitats s’expliquen històries i contes; dibuixes, jugues cantant, treballes instruments i, clar, tot això és molt enriquidor i, a la vegada, diferent de l’escola habitual o l’escola de música, que té un treball molt més curricular, per dir-ho d’alguna manera.
L’experiència de cantaire al Petit Estel ha portat molts infants a dedicar-se al món de la música, tinc entès…
Sí que és veritat que molta gent ha destacat que la primera llavor en el món de la música ha estat el seu pas pel cor. Ha estat d’alguna manera una pedrera de músics, cantants i professors de música, i sí que n’hi ha que han manifestat que han format grups musicals amb companys seus que s’havien conegut al Petit Estel.
Quants grups de cantaires hi ha ara a l’entitat?
Quatre, estructurats en un grup d’infants de 3 i 4 anys, un segon de 5 a 7, un tercer de 8 a 10 anys i els grans, d’11 a 15 anys. Més o menys, perquè no som tan rigorosos com en una escola, per exemple, i també poden fluctuar les franges d’edat d’entremig depenent del nombre de nens de cadascuna. Fem els talls d’edat perquè no pots treballar el mateix amb un nen de 5 que de 15 anys.
És bo el nivell tècnic dels grups actuals?
Sí, i acostant-se el cinquantenari també s’ha treballat força aquests últims anys. Tots han treballat molt, però sobretot els grups de mitjans i els grans han estat uns bons grups que, per exemple, són capaços de fer dues i tres veus amb facilitat.
Vostè, per què plega ara?
Penso que als 50 anys del cor és un bon moment, però poden comptar amb mi sempre que vulguin, tot i que deixarà de ser la meva activitat quotidiana. Soc i seré ‘Petit Estel’ tota la vida! A més, hi ha un equip potent de direcció i amb ganes de tirar endavant i, per tant, el futur del Petit Estel és molt bo.