Maltractament psicològic

21/01/2023 - 09:42h

Maite Colomer

El maltractament psicològic és una conducta d’agressió verbal, de degradació i de menyspreu. És silenciós i difícil de detectar per l’entorn més proper, fins i tot, de vegades, és difícil que la mateixa víctima en prengui consciència.

Són diverses les situacions que ens poden ajudar a fer-nos conscients d’un maltractament psicològic:

  • Tractament amb menyspreu i despectiu, desqualificacions freqüents que augmenten a mesura que avança la relació, acabant amb insults i crits.
  • Gelosia excessiva, considerant la víctima com una possessió. La relació de la víctima vers l’assetjador és de dependència i submissió.
  • A mesura que augmenta el control, l’assetjador limita les relacions socials de la víctima, aïllant-la d’amics i familiars.
  • Es produeixen amenaces i persecució, espiant i controlant activitats i horaris per tal de saber on està en tot moment.
  • Pressió i xantatge emocional, generant sentiments de culpa per aconseguir que la víctima cedeixi davant els desitjos de l’assetjador.

Aquests dies hem sentit parlar de maltractament psicològic sobre les dones que decideixen practicar un avortament. El xantatge emocional és la forma més estesa i sublim de maltractament psicològic, l’assetjador és capaç de desplegar un gran ventall de recursos per fer sentir la víctima culpable; en aquest cas, mitjançant diversos recursos tecnològics es pretén fer sentir la dona culpable d’haver pres la difícil decisió d’avortar, amb l’únic objectiu d’aconseguir que se’n desdigui, xantatge emocional sobre una dona en un moment de vulnerabilitat amb la intenció d’introduir el dubte i la indecisió.

La meva esperança recau, no en les decisions polítiques, sinó en els professionals de la sanitat, la funció dels quals sempre ha estat la d’ajudar el pacient.

També et pot interessar

Comentaris