Assegurar la vinya per míldiu, un maldecap per als pagesos

(FOTO: PEXELS)
20/01/2023 - 19:20h

El Ministeri diu que enguany els viticultors catalans tampoc es podran assegurar els danys causats per aquest fong

La plaga de míldiu del 2020 va ser letal per a molts viticultors del Penedès. Les fortes i continuades pluges que van caure al llarg de la primavera van provocar una de les pitjors crisis sanitàries que es recorda a la vinya de la zona. Els danys que va provocar el fong va arrasar vinyes senceres, i en el millor dels casos, va tocar només un petit percentatge del cultiu. Gairebé ningú se’n va salvar.

Aquella hecatombe va fer revifar amb força una antiga demanda dels viticultors penedesencs: poder assegurar la vinya pels danys causats pel míldiu. Actualment, només els pagesos del sud de l’Estat espanyol poden protegir els seus cultius d’aquestes pèrdues. La causa? El clima.

Tradicionalment, la meitat nord de l’Estat acumula més litres de pluja a l’any, un fet que la fa més procliu a patir míldiu. Aquest fet és el que esgrimeixen les asseguradores per no voler contractar pòlisses als pagesos catalans, per exemple.

Enguany –malgrat que a hores d’ara la sequera impera a tot el territori– els sindicats agrícoles han demanat que es modifiqui aquesta pràctica i que els viticultors del nord de la península tinguin el mateix dret d’assegurar les pèrdues per míldiu que la resta. La resposta ha arribat aquesta setmana i, una vegada més, ha estat negativa. “Fa anys que ho intentem, perquè pensem que és un greuge cap a nosaltres”, ha explicat Josep Marrugat, representant del sector de la vinya d’Unió de Pagesos (UP). “El que va passar el 2020 passa una vegada cada molts anys. No entenem aquestes diferències”, ha lamentat.

El que sí que van percebre l’any passat els pagesos catalans, sobretot els del Penedès, van ser les indemnitzacions pels danys que va ocasionar en moltes vinyes l’esclafit de finals d’agost. Segons Agroseguro, el 2022 es van pagar més de 3 milions d’euros a aquest col·lectiu, i Josep Marrugat assegura que la major part va ser per pal·liar les pèrdues que va generar el temporal. Tal com recorda Marrugat, l’esclafit va tocar unes 300 hectàrees de vinya al territori. D’aquestes, un centenar es van declarar sinistre total. Pacs del Penedès, les Gunyoles i Sant Pere Molanta van ser els municipis més afectats, tot i que també es van registrar pèrdues en altres indrets.

Segons el cap sectorial de la vinya d’UP, en alguns casos, les indemnitzacions que s’atorguen als pagesos per danys en la collita no arriben a cobrir les pèrdues. Només en cas que l’afectació sigui del 100%, la remuneració compensa. “A vegades, ens trobem amb dificultats a l’hora d’aclarir quina és la compensació justa pels danys que s’han produït en el cultiu. Hi ha molta diversitat de parers”, ha apuntat Josep Marrugat.

Actualment, els pagesos catalans poden assegurar la vinya per pedregades (la més habitual) i també per gelades tardanes, vents huracanats i inundacions, en cas que impedeixin el viticultor entrar a treballar a la vinya. També es pot assegurar el cultiu per danys ocasionats per la sequera, un fet que, malauradament, sembla que a partir d’ara serà molt més freqüent que una plaga de míldiu.

També et pot interessar

Comentaris