Protestes al ple de Sant Sadurní contra el nou Porta a Porta

(FOTO: AJUNTAMENT)
01/06/2022 - 18:02h

Els veïns que s’oposen al PAP han convocat una concentració a la plaça de la vila el pròxim dimarts 7 de juny a les 7 de la tarda

El model de recollida selectiva Porta a Porta ha tornat a aixecar crítiques entre alguns veïns de Sant Sadurní. Tal com va passar el 2007 quan es va posar en marxa el sistema, la nova proposta de cubells amb xip que començarà a funcionar el pròxim 13 de juny ha revolucionat part de la ciutadania, que dimarts va fer sentir les seves queixes al ple municipal.

Una vintena de persones van intervenir a l’inici de la sessió -es va modificar l’ordre del dia per donar la paraula al col·lectiu- per exposar els arments contraris al nou sistema. Un dels motius principals que van esgrimir per oposar-se al nou sistema va ser l’increment de la taxa de residus, que enguany ha passat dels 119 euros als 143,9 (+20%). També van apuntar el fet que la grandària i quantitat de cubells que seran necessaris per a la recollida dificultaran que la gent gran pugui baixar els residus o complicarà l’emmagatzematge dels cubells en les llars més petites, i van qüestionar el control via xip de la recollida.

Després d’escoltar les crítiques de veïns i veïnes Carles del Amor, regidor de Medi Ambient, va voler deixar clar que tots els canvis que s’estan aplicant en el nou sistema “es fan en favor de i no en contra de”. Fa uns mesos, Del Amor ja va explicar que el canvi té com a objectiu ajudar a remuntar els índexs de reciclatge, que els darrers anys han reculat a la vila. En aquest sentit, va apuntar que hi ha entre un 10 i un 15% d’incivisme crònic a la vila.

Del Amor també va recordar que tot i haver pujat la taxa de la recollida, Sant Sadurní es manté com el vuitè municipi dels 27 que hi ha a l’Alt Penedès que compta amb una taxa més baixa, i va posar sobre la taula que el cost real de la recollida per cada llar és de 300 euros, més del doble del que paga el ciutadà.

Des de les diferents formacions que integren el ple es va mostrar el suport unànime al model de recollida selectiva que segueix Sant Sadurní, que els darrers anys han permès situar la vila com una de les que més deixalles selecciona. Tot i això, les formacions sí que van reclamar que s’incrementi la comunicació amb els veïns per transmetre els beneficis del nou sistema, i fer més pedagogia entre la ciutadania.

Moció sobre l’antiga caserna

El retorn de l’antiga de la caserna de la guàrdia civil, juntament amb el Porta a Porta, va ser un dels punts que més debat va generar al ple de dimarts. La CUP va presentar una moció que demana reprendre les negociacions amb el Ministeri d’Interior per recuperar l’edifici, que fa vint dies va ocupar el col·lectiu Arran.

Els independentistes van comptar amb la complicitat dels grups del govern (ERC i Junts) i de Sant Sadurní en Comú per tirar endavant el document, que demana que el retorn de la caserna es pugui fer efectiu amb el menor cost possible pel consistori, i que, una vegada retornat, l’equipament es destini a finalitats d’ús públic o habitatge social.

El PSC i el PP van ser els dos grups que no van fer costat a la moció de la CUP, el primer amb una abstenció i el segon amb un vot contrari. Carles Jiménez, portaveu dels populars, va explicar que està a favor de què es recuperi la caserna, però “no de qualsevol manera”, i els socialistes es van queixar de la manca de resposta que han tingut del govern quan els han allargat la mà per negociar amb l’Estat les condicions de la recuperació.

Tant els populars com el PSC, i també la portaveu de Sant Sadurní En Comú, van traslladar al ple les queixes que han rebut d’alguns veïns de la caserna pels sorolls que generen les persones que l’han ocupat.

Canvis en algunes taxes

Durant el ple, també es va aprovar una rebaixa de la taxa del casal d’estiu, gràcies a una subvenció que la Generalitat ha lliurat a l’Ajuntament. Així, la quota passa a ser de 200 euros per infant, a 120 euros. Els diners s’abonaran a les famílies inscrites.

També en l’apartat de modificació d’ordenances, es van aprovar canvis en les taxes del Cavatast, que baixarà el preu de les degustacions, i permetrà compartir estands als cellers per fomentar una major assistència a la mostra.

També et pot interessar

Comentaris