“El Pla Territorial del Penedès està sent el més participat”

24/01/2022 - 18:00h

Entrevistem el director general d’Ordenació del Territori de la Generalitat, Agustí Serra

El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat, Agustí Serra, va assistir dimecres passat al debat sobre el Pla Territorial del Penedès que va organitzar l’entitat ProVegueria Penedès al Vendrell. Prèviament va atendre el 3d8 per a la següent entrevista.

Quin és l’objectiu de debats com el d’aquest dimecres al Vendrell?
Són actes positius i molt necessaris perquè com a mínim, des de l’Administració, tenim l’oportunitat de traslladar, posar al dia i d’informar la ciutadania sobre quines són les polítiques públiques que estem abordant al territori, i en aquest cas concret com està anant el Pla Territorial del Penedès. L’estem redactant i esperem que ben aviat el poguem aprovar.

En quin moment es troba?
Fa més d’un any que vam finalitzar l’ampli procés de participació ciutadana, una fase malauradament condicionada per la Covid, i ara tenim tot un seguit de conclusions i material molt enriquidor. En base a tot plegat, estem ja a la següent fase, que és la de l’avantprojecte per tal que poguem fer ja una aprovació inicial i la definitiva, que esperem cap allà mitjans del 2023.

Com rebat certes crítiques que, a vegades, apunten que documents com aquests es decideixen massa des de Barcelona?
Em saben greu aquests comentaris perquè quan el 2014 el Parlament de Catalunya, amb la creació de la vuitena vegueria al Penedès i que va instar, entre moltes d’altres coses, a que se l’havia de dotar d’un pla territorial ja es va dir com s’havia de fer aquest pla; i havia de ser amb la creació d’un grup de treball amb representació de diferents organismes i estaments del territori, sobretot dels consells comarcals que en formen part. Ara no tinc la xifra exacte, però en aquests anys s’han fet unes 25 sessions de treball amb tota aquesta gent. Han estat sessions àmplies en què tothom deia la seva i el pla territorial ha anat tenint molt en compte el fil conductor d’aquests grups de treball. Per tant i tenint en compte que fa molts anys que em moc en la planificació urbanística li puc garantir que és el pla territorial que està sent el més participat.

Quins són els objectius que busca aquest pla? Cap on ha d’anar la Vegueria Penedès, què s’hi pot fer o no pot fer-s’hi? Què plasmarà?
El Pla Territorial del Penedès té els objectius de fixar una sèrie de directrius de cara al que han de fer les diferents administracions de la Generalitat, de l’Estat i les locals, lògicament, en un horitzó d’aproximadament 20 anys. Per tant, hem de prendre determinacions sobre com hem d’estructurar el territori, com hem de preservar el nostre paisatge, com hem de tenir en compte els processos agrícoles productius o també com han de créixer les ciutats i per on han de passar les infraestructures. Resumint: el pla ha de fixar directrius per agafar allò que en diem espais oberts pel que fa als assentaments urbans i pel que fa a les infraesctructures.

Creu que hi ha prou gent que es cregui la Vegueria Penedès? Ho dic perquè, com a mínim fins aquest 2022, s’ha anat parlant de 7 en comptes de 8 vegueries i la del Penedès -a l’espera d’aquest any- encara no compta amb serveis territorials…
Els pressupostos de la Generalitat recentment aprovats, almenys pel que fa a polítiques digitals i territori ja té en compte i fa la previsió del desplegaments dels serveis territorials al Penedès. Per tant, intentarem fer-ho aquest any o, com a molt, a inicis del proper 2023.

També et pot interessar

Comentaris