Una nova ansietat: ecoansietat

16/12/2021 - 09:19h

Maite Colomer

Tothom ha experimentat ansietat alguna vegada en fer front a una situació que percep com a amenaçadora: una entrevista laboral, un examen… L’ansietat és una reacció natural d’alarma, una emoció davant d’una situació que sentim com a perillosa, que no podem controlar.

En un món canviant, sorgeixen noves preocupacions, noves amenaces i noves pors i ansietats.

Amb motiu de la celebració de la cimera pel clima el passat mes de novembre, s’han produït nombroses informacions que han dibuixat un futur amb greus problemes deguts a l’increment de temperatura. Un excés d’informació, juntament amb el sentiment de desemparament per part de dirigents polítics, han col·laborat al sorgiment d’ansietat en joves, els quals encara s’estan desenvolupant psicològicament, socialment i físicament.

Una investigació dirigida per la universitat anglesa de Bath (conjuntament amb cinc altres universitats) ha fet palès que ha sorgit una nova ansietat, l’ecoansietat, que afecta profundament els joves.

Dels joves que van participar en l’enquesta, un 75% va dir que el futur era aterrador, un 65% va dir que els governs estaven fallant en no actuar davant el canvi climàtic, un 83% va dir que les persones han fallat en tenir cura del planeta i un 39% va dir que no voldria tenir fills, entre altres coses.

Un excés d’informació, juntament amb un sentiment d’impotència i manca de control, contribueixen a l’augment de l’ansietat.

El problema amb l’ansietat resideix en el fet que de vegades s’incrementa, resulta excessivament intensa i acaba interferint en la vida diària.

Tenint en compte que l’ecoansietat afecta majoritàriament els joves i que a nivell racional es fa difícil de trobar-hi argumentacions en contra, podem preveure que serà un dels problemes psicològics que incrementaran l’afectació en els temps que venen.

També et pot interessar

Comentaris