“‘Trencadís’ és un espectacle inspirat en dotze poemes musicats d’autors d’arreu dels Països Catalans”

Un moment de l’entrevista que M.Antònia Guardiet i Montser Ríos van fer a Ivó Jordà a l’Agrícol | 3d8
12/11/2021 - 13:00h

Entrevista a Ivó Jordà, membre de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC)

L’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC) presenta el seu primer treball, titulat ‘Trencadís’, dins la programació de l’Auditori Municipal de Vilafranca. Serà aquest diumenge a les 19 h. El cicle “A l’Agrícol parlem de música” ha programat una xerrada per a dissabte, a les 19 h per conèixer aquest nou projecte. Parlem amb Ivó Jordà, un dels músics de l’orquestra i responsable de comunicació de l’OMAC.

Com i quan va sorgir la idea de formar una orquestra d’aquestes característiques?
La idea va sorgir de l’acordionista i compositor Marçal Ramon, l’actual productor i director artístic de l’OMAC. L’any 2019, va ser escollit com a compositor i director de la JOCIT (Jove Orquestra Catalana d’Instruments Tradicionals), formació de joves creada a l’escola de música El Tecler de Tarragona. Va pensar que si hi havia una orquestra de joves, també podia haver-hi una Orquestra professional d’Instruments Tradicionals a Catalunya. Aquesta reflexió me la va traspassar i la vam transmetre a d’altres músics. Vam contactar amb en David Coll, actual promotor de l’OMAC. És una persona molt coneguda i activa, motor de gestió cultural. De seguida es va entusiasmar pel projecte i s’hi va posar a treballar. És ell qui ens ha buscat les subvencions i contactes, i qui ens està gestionant la part econòmica i les sortides… Com que és un projecte musical que s’ha fet molt bé des del començament, hem rebut el suport institucional de la Generalitat, la Fira Mediterrània de Manresa, El Centre artesà Tradicionàrius i l’espai Marfà de Girona. També en són coproductors els Ajuntaments de Manresa, Olot, Sant Cugat i Vilafranca.

Quin nombre de músics professionals formen part de l’Orquestra?
Som trenta-un músics professionals que omplim l’escenari; intèrprets de diferents gèneres musicals com el tradicional, el jazz o el clàssic. Som d’arreu dels Països Catalans. Toquem des d’una viola de roda, a tarotes, gralles, tibles, dolçaines, flabiols, acordions diatònics, violins, fiscorns… Hi ha una munió de gent que no es veu i són molt importants per fer avançar aquest projecte: els tècnics de so i d’iŀluminació, el disseny d’escenografia, dramatúrgia i vestuari, el responsable del disseny gràfic i dels audiovisuals.

Com es va gestar el projecte?
Vam encarregar al jove garrotxí Daniel López la composició i direcció musical del nostre primer projecte. És molt jove, no arriba als trenta anys. És molt bon compositor, ha escrit per a orquestra simfònica. Es va passar setmanes escoltant fonogrames antics de música tradicional catalana, gravacions i documents de gent gran. Es va imaginar com haurien pogut evolucionar fins arribar als nostres dies. D’alguns documents va aprofitar-ne les melodies, d’altres es va inspirar per crear noves propostes. A partir d’aquesta gran documentació sonora, en va sorgir l’espectacle Trencadís. També llegia poesies; de les lletres que més li van agradar, es va inspirar per fer dotze poemes musicats. Les poesies que escoltarem no són poemes d’encàrrec sinó d’escriptors d’arreu dels Països Catalans com la vilafranquina Anna Gual.

Què escoltarem i veurem a ‘Trencadís’?
En el concert hi passen moltes coses: hi ha molta música i molt variada. S’hi interpreten moltes cançons; hi veurem moltes projeccions. L’Anna Farreny, la cantant solista convidada, és una menorquina que no para en tot moment dalt l’escenari. Hi podem escoltar intervencions de solistes, per exemple l’Alba Careta, trompetista de jazz, i l’Apeŀles Carot, violinista de jazz… En el concert hi ha moltes projeccions. Hi ha un moment especial que l’orquestra toquem conjuntament amb una àvia mentre canta en una projecció. Els escriptors també han estat gravats recitant el seu poema.

Quines previsions hi ha de cara al futur?
Els músics de l’OMAC som una plantilla fixa. Cada dos anys s’encarregarà una obra nova a una persona diferent. En aquesta primera producció en Dani ho ha fet tot amb total llibertat, fins i tot ens va ajudar a definir la plantilla de l’orquestra. Aquest 2021 hem estrenat i hem gravat el disc de Trencadís. L’any 2022 serà l’any de rodatge i de concerts, a la vegada hi haurà una altra persona que estarà preparant el nou projecte pels anys 2023-24.

‘Trencadís’ està tenint molt bona acollida. Teniu altres concerts programats?
Aquest concert el vam estrenar a Manresa, després a Olot i Sant Cugat. Aquest diumenge el fem a l’Auditori de Vilafranca. Després d’aquesta promoció inicial, hi ha projectes per fer-ne a Andorra, a Mallorca… A Europa hi ha orquestres com l’OMAC d’instruments tradicionals. Com que hi ha mercat tenim intenció de fer concerts lluny del nostre àmbit local i projectar-nos per Europa.

També et pot interessar

Comentaris