Bla, bla, bla

12/11/2021 - 09:34h

Daniel García Peris

#Barraca de #PedraSeca mimetitzada amb el #paisatge de #vinyes del #Penedès #CastelletEncantat #Castellet #CastelletilaGornal

No podia ser més encertada la crítica als líders mundials per part de l’activista Greta Thunberg. En una nova cimera climàtica a Glasgow sentim discursos benintencionats i acords que semblen il·lusionar però que a posteriori es demostren incomplets o són insuficients. Ha definit com un bla-bla-bla tota la retòrica que es desplega per fer front al canvi climàtic en lloc d’accions reals per aturar-lo. Potser el més clar ha estat el secretari general de l’ONU, António Gutierres, que ha dit prou de tractar la natura com si fos un vàter. Malgrat la pujada de to, d’aquesta crisi en sentim parlar des de fa molts anys. Ja en són gairebé cinquanta des que es va organitzar la primera trobada. Els resultats no són pas els desitjats. És més: cada vegada les prediccions dels experts en tots els àmbits mediambientals queden curtes, a la vista dels desastres naturals que es succeeixen arreu del món. Uns efectes que d’una manera o una altra també els podem percebre en el dia a dia.

Tanmateix, cal no oblidar que qui està en perill no és el planeta, sinó la nostra civilització. Un exemple el tenim al Penedès. El conreu de la vinya ha forjat tota una cultura i ha desenvolupat una societat al seu voltant. Ha definit un territori en tots els seus aspectes, des de l’econòmic a l’urbanístic. L’augment de la temperatura global multiplica les experiències de plantar raïm a més alçada per adaptar-se a les noves condicions climàtiques. Què succeirà en un futur a les zones vitivinícoles que malgrat els esforços vegin alterat el seu hàbitat? Quines seran les noves dinàmiques econòmiques en aquests espais? Per evitar un futur incert cal estar preparat, però sobretot ser capaços de modificar el present més immediat. No s’ha de tenir por d’aprendre a canviar els costums més habituals, tenint en compte que no tothom ho farà al mateix temps. Tot depèn de cadascun de nosaltres, i aquesta és la veritable esperança.

També et pot interessar

Comentaris