“Cal parlar de la malaltia d’Alzheimer sense tabús, normalitzar-la i tenir-hi molta empatia”

27/08/2021 - 22:00h

Entrevistem Assen Cámara, que ocupa des del setembre del 2019 el càrrec de gestora-administrativa de l’associació Llambrusca-Alzheimer Penedès

Des de fa uns anys, la festa major de Vilafranca també és solidària. I és que destina el 0,7% de la recaptació privada a una entitat sense ànim de lucre que varia cada any. Enguany, els administradors han decidit que sigui l’associació Llambrusca- Alzheimer Penedès. De tot plegat en parlem aquesta setmana amb Assen Cámara, que ocupa des del setembre del 2019 el càrrec de gestora-administrativa, feina que combina amb la seva tasca a l’escola Vedruna Vilafranca. Cámara explica que no coneixia l’Alzheimer en primera persona, sinó només per tercers, però que exercir aquest càrrec era un repte que li feia molta il·lusió.

Quins són els objectius de Llambrusca?
Oferim tallers d’estimulació cognitiva, emocional i funcional i suport psicològic individual per millorar la qualitat de vida tant de les persones que pateixen la malaltia com la dels familiars cuidadors. A més, també fem adaptació del tractament a cada persona i seguiment de l’evolució per un psicòleg o una un psicòloga, i gràcies a la subvenció que l’any 2019 ens va concedir la Fundació Pinnae vam poder comprar una pantalla amb la qual els usuaris poden interactuar. També oferim servei de fisioterapeuta perquè els usuaris es mantinguin actius, fent activitats grupals de dificultat ajustada on han d’estar concentrats i, sobretot, gaudir de l’exercici.

Quins són els seus projectes de futur?
Després d’analitzar-ho molt bé, hem vist que, a banda de la part psicològica, en els nostres usuaris també és molt important la part emocional. Per tant, un dels nous projectes que tenim és treballar conjuntament amb tot l’equip humà que forma l’entitat per treballar la part emocional. Així, una de les novetats que tindrem a partir de setembre és la incorporació de la terapeuta psicomotrista Sònia Garcia, amb una proposta de treball molt interessant que explicarem públicament al setembre, juntament amb la presentació de la nova junta, que encara no l’hem fet per la pandèmia.

Aquest any sereu els beneficiaris de la festa major solidària. En aquest sentit, quant teniu pensat recaptar? Quin és el projecte que voleu tirar endavant amb els diners?
Primerament volem agrair als administradors de la festa major, juntament amb l’obra social de La Caixa, que aquest any hagin pensat en la nostra associació. Segons ens han dit, l’objectiu és recaptar entre 5.000 i 6.000 euros, però tot dependrà del que aportin els ciutadans. Amb aquests diners podrem comptar amb el fisioterapeuta Adrià Solís i el projecte que li explicava, amb la terapeuta Sònia Garcia.

Què demanarien, si poguessin fer una carta als Reis?
La carta és molt llarga, però el que demanem és que puguem tornar a una normalitat i que, per tant, la pandèmia desaparegui. Que puguem tornar a treballar i a relacionar-nos amb els nostres usuaris, cuidadors i familiars i puguem tornar a tenir un bon equip diari d’usuaris sense pensar en la Covid-19. Volem tornar a fer activitats exteriors com fèiem abans de la pandèmia i, sobretot, volem tornar a tenir una relació humana propera, tan necessària per als nostres usuaris, com pot ser una abraçada o una carícia. A més, també demanaríem poder seguir rebent subvencions i aportacions tant de les administracions com de particulars per poder tirar endavant l’associació i, si pot ser, que es faci més gran. Aprofitem per agrair des d’aquí a tothom que ens ha donat un cop de mà.

Cada cop es parla més de l’Alzheimer? S’ha trencat el tabú?
La part econòmica per tirar endavant Llambrusca és molt important, però també és bàsic i imprescindible que la malaltia de l’Alzheimer es faci molt visible. Cal parlar d’aquesta malaltia sense tabús, amb naturalitat, perquè en totes les famílies en què hi ha algú amb Alzheimer hi ha nens, joves… Se n’ha de parlar sense problemes, des de l’empatia i des de la realitat.

La societat està més preparada per a una malaltia com l’Alzheimer?
No és que la societat no estigui preparada. El problema és que no es coneix tota la realitat d’aquesta malaltia i sembla que, com que majoritàriament afecta persones grans, ja és quelcom normal i una malaltia més en fer-se gran. Però no és així. La malaltia també es detecta en persones joves, fins i tot menors de 50 anys. És molt important que tots hi posem el nostre gra de sorra, que ens interessem per l’Alzheimer, ja que, tot i que no té cura, cal saber-ne més i millor. Des que estic treballant a Llambrusca n’he après molt. El que és més necessari és tenir empatia amb els malalts i amb les seves famílies o cuidadors, perquè no és gens fàcil conviure amb una persona amb Alzheimer i cal saber tractar-los i tenir-los molt de respecte. I d’això també se n’aprèn, si t’interesses sobre el tema.

Així doncs, Llambrusca també vol fer visible l’Alzheimer?
Sí. Sense por, sense tabús. Normalitzar la malaltia i, sobretot, entre tots, ajudar els familiars i cuidadors. Cal que treballem plegats tota la part clínica, l’administrativa, la legal, la social… En aquest sentit estem treballant amb l’Ajuntament de Vilafranca (concretament, amb el Departament de Salut) en un projecte que encara no puc avançar, però que serà molt important per anar tots a l’una. Aquí aprofito per destacar la feina dels nostres voluntaris i voluntàries, ja que sense ells no podríem tirar endavant. Són una part imprescindible de l’entitat.

També et pot interessar

Comentaris