Vins Vinents traça 63 recomanacions pel full de ruta del sector de la vinya i el vi a Catalunya

Avatar
18/01/2021 - 18:05h

Es crearà un Comitè de Seguiment format per l’INCAVI i representants del sector que vetllarà per la continuïtat i el compliment de Vins Vinents

El director general de l’INCAVI, Salvador Puig, i el president de l’Associació Vinícola Catalana, Valentí Roqueta, han presentat aquest dilluns al matí les recomanacions i conclusions fruit del procés participatiu Vins Vinents, que marcaran les línies estratègiques del sector del vi a Catalunya per la propera dècada 2020-30.

Unes conclusions que es van fer públiques el passat 11 de gener al Consell Assessor de l’INCAVI, format per les dotze denominacions d’origen catalanes, JARC, Unió de Pagesos, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, AECAVA, ACC1Ó, Prodeca i els Departaments d’Agricultura, Empresa i Coneixement, Salut i Cultura de la Generalitat de Catalunya.

63 recomanacions i les idees força

Vins Vinents va començar el mes de novembre de 2019 i la seva previsió era que durés fins al juny del 2020, amb sessions presencials i de debat des del novembre fins al maig de 2020. Segons Salvador Puig, “era clau analitzar com estava el sector, per a poder tenir una bona diagnosi i poder traçar un full de ruta participat amb el sector”.

PUBLICITAT

Malauradament, la COVID va fer canviar el procés participatiu, allargant-lo uns mesos més i, alhora, es van organitzar les sessions de forma telemàtica i incorporant també els nous reptes que aquesta pandèmia està portant al sector. Com ha explicat Valentí Roqueta, “la COVID ha estat també un catalitzador de tendències, allò realment important s’ha posat més en evidència i s’han intentat també recollir aquestes tendències”.

Fins a data d’avui, hi han participat un centenar de persones, distribuïdes en els quatre grups de treball (Organització del Sector, Economia i Mercats, Recerca, desenvolupament i Transferència Tecnològica i Comunicació i Cultura del vi), s’han organitzat deu sessions presencials i sis sessions telemàtiques, qüestionaris i enquestes en línia. S’ha elaborat un resum de tot el procés, amb totes les conclusions.

El director general de l’INCAVI ha explicat les idees força que s’han recollit en tot el procés en cada grup de treball. Aquestes són, pel que fa l’organització del sector, millorar la vertebració del sector a nivell de les DO i de tots els agents del sector crear un marc comú de promoció i desenvolupament del sector, entre d’altres.

PUBLICITAT

Pel que fa economia i mercats, les principals recomanacions van ser la necessitat d’augmentar el consum moderat de vi a Catalunya, aconseguint arribar als consumidors més joves, i diversar l’economia a través d’eines com l’enoturisme.

Pel que fa el grup de recerca, la idea més important és que cal reaccionar amb urgència davant del canvi climàtic i els seus efectes, potents, transversals i durables, que afecten la pervivència del sector i això passa per potenciar la R+D+T per aconseguir l’adaptació a les noves condicions canviants, no perdre la qualitat i assolir productes saludables.

En l’àrea de la Comunicació i Cultura del vi, les idees força són que cal incrementar els recursos humans (major professionalització) i econòmics destinats a la comunicació i el màrqueting del vi per part dels cellers i organitzacions del sector i facilitar la diferenciació entre la comunicació, el màrqueting i la feina d’un/a periodista.

La continuïtat de Vins Vinents

Tal com es va presentar al Consell Assessor de l’INCAVI, es crearà un Comitè de Seguiment de Vins Vinents, format per l’INCAVI i representants del sector i que vetllarà pel seu compliment. Al mateix temps, els quatre grups de treball continuaran treballant per tal de aprofundir les idees i recomanacions de Vins Vinents per reportar al Comitè de Seguiment.

També et pot interessar

Comentaris