Les màscares ens permeten mostrar la por

18/09/2020 - 09:12h

Maite Colomer

Aquesta pandèmia que estem patint està introduint molts canvis en els nostres hàbits i comportaments, però, a més, també està modificant el nostre sistema de comunicació.

Els humans som éssers socials i necessitem comunicar-nos i, al llarg de la nostra història, hem desenvolupat una sèrie d’indicadors no verbals que interpretem inconscientmen i als quals donem molta més credibilitat que a les paraules. Com a exemple, si algú ens diu que tot li va molt bé amb una expressió facial de preocupació, nosaltres interpretem perfectament el contrari.

Atès que un dels elements més importants en la transmissió de comunicació no verbal és l’expressió de la cara, aquesta mascareta, que ens és tan necessària per poder preservar la nostra salut, també afecta d’una manera molt important aquesta comunicació no verbal.

Segons el que ens indica el gran coneixedor de la língüística i comunicació no verbal del nostre país, el professor Sebastià Serrano, la boca i tot el seu entorn són l’indicador de l’alegria i el benestar emocional, mentre que els ulls, l’emoció que mostren millor és la por, que és una emoció mes aviat negativa. D’aquesta manera, el que es reflecteix majoritàriament en l’intercanvi de comunicació amb l’ús de mascareta és la por, que, a més, no es pot neutralitzar amb un somriure, perquè aquest no es veu. I les emocions s’encomanen molt.

Acostumem a mirar als ulls dels altres perquè ens indiquen si hi ha alguna por o perill. Inconscientment, estem avesats a percebre i a reaccionar davant els indicadors de por com a mesura de supervivència. Si ja vivim en una situació de por per la pandèmia, les màscares ens amaguen la part positiva que podem transmetre. En canvi, ens permeten mostrar totes les nostres pors.

També et pot interessar

Comentaris