Ciao, rei!

19/08/2020 - 12:27h

Daniel García Peris

117a concentració @ANCGelida amb #lectura d'un escrit i escoltant una #cançó de @valtonyc amb motiu de #ReyALaFuga #LlibertatPresosPolítics #Gelida #Penedès

Vivim uns dies de grans contrastos, intentant fer la vida més normal o habitual possible complint les mesures contra la propagació de la Covid-19. També on les notícies sobre la pandèmia del coronavirus ocupen les capçaleres informatives arreu del món. Però això no ha impedit que la marxa d’Espanya del rei emèrit tingui ressò mundial i hagi revifat el moviment antimonàrquic. Quan el raper Valtònyc es va haver d’exiliar a Bèlgica per injúries greus a la corona en denunciar la corrupció dels Borbons no va generar la mateixa expectació. Malgrat que el govern espanyol –o si més no la part que encara dona suport a la monarquia– segueix negant que sigui una fugida perquè no té cap causa oberta. La qüestió és que ningú s’exilia sense motiu. Ni la cobertura que en fa el Tribunal Suprem, en rebutjar adoptar mesures cautelars contra Joan Carles I, podrà evitar que hagi de retre comptes pel presumpte pagament de comissions en la construcció de l’AVE a la Meca.

Encara és més flagrant si tenim en compte les condemnes vergonyoses contra els líders del procés i tot el procediment per portar-los a la presó que es va iniciar a partir de l’1-O. Tots aquests esforços aminimitzar les llibertats no esborraran el debat per un canvi de règim que deixi pas a la república. Com sempre, la por entre els partidaris de la corona és que la manca d’aquesta institució afavoreixi la disgregació del territori que consideren tan unit. La condició que tots els ciutadans som iguals davant la llei hauria de ser la millor garantia de continuïtat. Si aquesta condició clau de la democràcia no es pot donar és perquè s’intenta evitar l’inevitable. L’excusa de l’estabilitat institucional per afrontar la crisi ja no serveix. En veurem molts més episodis, d’aquest serial que sembla haver començat ara però que porta moltes temporades.

També et pot interessar

Comentaris