Perspectiva temporal sense la FM

24/07/2020 - 09:12h

Maite Colomer

Tots utilitzem referents temporals per donar coherència als nostres records i per a programar les nostres activitats i objectius.


Molts d’ells ens ajuden a marcar fites a curt termini: si treballem de dilluns a divendres, esperem el cap de setmana per descansar o gaudir d’altres activitats, omplint-nos d’energia renovada per tornar a començar el cicle de la setmana.


A més llarg termini passa exactament el mateix: quantes vegades hem estat programant les nostres curtes vacances d’estiu durant mesos i, aquesta preparació, ens ha permès viure-les més intensament fent més lleugers els mesos de treball anteriors.


Aquests últims mesos ens han desaparegut molts d’aquests referents temporals, potser costa identificar les vacances d’estiu perquè no hi ha hagut un espai o temps per finalitzar el curs escolar, o bé, treballant des de casa, hem de fer un esforç per poder marcar la diferència entre l’horari laboral i el de descans.


Recentment hem sabut també que ha quedat suspesa la Festa Major per aquest any 2020. La FM, potser pel fet de situar-se a finals d’agost, ha representat per a molts vilafranquins un punt d’inflexió, un final d’estiu i començament de tardor, potser un canvi de període més important encara que el canvi d’any.


Diversos psicòlegs han remarcat la importància dels referents temporals, entre ells, Lewin els defineix com la direcció preferencial dels pensaments vers el present, passat o futur que influeixen sobre la motivació i diversos aspectes de la conducta.


Donat que estan desapareixent alguns dels referents que, a més d’ajudar-nos a ordenar els nostres records i pensaments, utilitzàvem com a motivadors, ens caldrà buscar elements motivadors en el nostre dia a dia o molt a curt termini.

També et pot interessar

Comentaris