“No crec que canviïn gaires coses al món de l’espectacle, perquè al nostre sector no podem teletreballar”

Ferran Aixalà, al plató del programa televisiu ‘Ahora Caigo’ que presenta Arturo Valls.
29/05/2020 - 09:00h

Entrevistem Ferran Aixalà, actor, guionista i animador de públic resident a la Bisbal del Penedès

Ferran Aixalà, nascut a Lleida fa 40 anys i resident des de fa uns anys a la Bisbal del Penedès, és un actor, guionista i animador de públic en programes de televisió, entre d’altres feines artístiques com les de pallasso i músic. Actualment és animador de públic en programes com ‘¡Ahora Caigo!’ o ‘Boom!’ (tots dos de la productora Gestmusic per a Antena3), guionista d’‘El Foraster’ i ‘El Paisano’ (de Brutalmedia per a TV3 i La1) i cantant de la banda Pastorets Rock. Hi hem contactat per acostar-nos a la seva experiència en plena crisi pel coronavirus.

Com ha viscut el confinament?
M’ha passat una cosa que no m’havia passat mai: m’he posat a l’atur. Sempre hi havia programes amb públic, etcètera, i m’he adonat que tota la meva feina requereix de públic. Fins i tot els programes El Paisano i El Foraster els hem hagut d’interrompre. Durant el confinament, m’he dedicat a crear i a escriure coses per al futur. Tinc idees. I també he fet vídeos per a les xarxes amb la meva dona. En vam fer més de quaranta, fins l’entrada a la fase 1.

Quines idees ha escrit aquestes setmanes?
He revisat l’espectacle/monòleg Les 7 pomes, que vaig representar 4 o 5 cops. El director serà el Quim Masferrer.

En vam parlar al 3d8.
Parla de l’evolució de l’home a partir de 7 pomes, 7 moments que haurien marcat la història. Havia de començar a treballar amb en Masferrer el març, però va arribar el coronavirus i vam haver de deixar-ho.

Què hi ha afegit?
Faltava posar una mica d’humor en l’explicació d’algunes curiositats que quedaven massa farragoses, per exemple, que allò de l’Adam i Eva no era una poma.

Quina és la feina que haurà fet Quim Masferrer?
Ha convertit l’espectacle en alguna cosa més que una persona xerrant, per exemple, amb la introducció de música. Com a espectador, ell tindrà una visió més general del muntatge.

Ens pot avançar alguna altra idea que ja tingui en marxa?
He començat una coŀlaboració amb l’iŀlustrador lleidatà Matías Tolsà. Creem vinyetes que venem a Els Matins de TV3 i a El Jueves. Jo creo el guió de la vinyeta i el Matías la dibuixa. És una crítica social que vam començar fa dues setmanes.

He començat una coŀlaboració amb l’iŀlustrador lleidatà Matías Tolsà. Jo creo el guió de la vinyeta i el Matías la dibuixa

Ferran Aixalà

Com se li presenta l’etapa post-Covid?
Aquesta mateixa setmana comencem a gravar programes d’Ahora Caigo amb públic, després d’una desena sense gent al plató i havent de jugar amb el videowall. Si normalment hi havia unes 150 persones, ara al públic són una trentena, totes mantenint les distàncies de seguretat. I també hi ha públic de cartró-pedra. Es roda a Sant Just Desvern.

I pensa començar a treballar en algun programa més?
De moment, el programa Boom!, que presenta Juanra Bonet, es roda sense públic i, per tant, no hi puc estar. Hi ha menys capacitat per al públic i, a més, també costa de trobar-ne perquè ha de ser de la mateixa regió sanitària d’on s’enregistra el programa. De moment, es farà sense.

Com veu el futur del teatre després de la crisi pel coronavirus?
És el que em fa patir més, perquè no sabem si haurà les condicions per fer-se’n. A la població de Corbins, però, ja han fet teatre en un camp de futbol i també hi havia gent que seguia l’espectacle online.

Vostè també fa presentacions d’actes públics…
Si, i caldrà veure també què passa amb això. La revista Sapiens en va fer una fa poc, però està tot parat i no sé quan tornaré a treballar en aquest sentit.

Quin aspecte de la seva feina creu que canviarà per sempre després d’aquesta aturada pel coronavirus?
No crec que hi hagi gaires coses que canviïn, perquè al nostre sector no podem teletreballar. Potser sí que hi haurà molts espectacles per streaming, però necessitem sentir reaccinar el públic. És el que s’anomena “Efecte de la quarta paret”. El públic forma part de l’espectacle.

Vostè també està implicat en el Club Súper 3 i la Festa dels Súpers. Es farà aviat?
No en sabem res, perquè el setembre i octubre de l’any passat no es va fer com fins ara, sinó que hi havia 4 festes descentralitzades. Tot indica que aquest any no n’hi haurà, però no ho sabem.

El món de l’espectacle és molt gremial. Entenc que els professionals es deuen haver animat entre ells…
Sí, ens animem els uns als altres. Jo mateix estic en un grup de WhatsApp amb totes les companyies de Lledia i, a més d’animar-nos, difonem tot el que es fa online.

També et pot interessar

Comentaris