Conseqüències psicològiques del confinament

29/05/2020 - 15:55h

Maite Colomer

S’estan començant a relaxar algunes de les mesures preses pel confinament. Sovint, en els moments de més tensió, el nostre organisme aconsegueix l’energia necessària per superar situacions difícils, però serà quan tot vagi tornant a la normalitat quan en començaran a sorgir moltes de les conseqüències psicològiques.

Els símptomes seran molt diferents en funció de cada persona i circumstàncies. Pot ser que no arribin a manifestar-se o que ho facin després de bastant temps.

Segons diferents estudis realitzats amb persones que han hagut de viure confinades, són diversos els problemes psicològics que poden sorgir com a conseqüència:

Es pot donar estrès posttraumàtic, que es pot manifestar amb angoixa, pors, insomni, etc. És molt probable que en pateixin alguns dels sanitaris que han estat posant a prova els seus organismes, sotmesos a un estrès molt superior al que poden estar habituats.

També han patit d’una manera especial totes les persones que hagin hagut de superar un dol després de la pèrdua d’una persona estimada. Si ja és difícil superar un dol en condicions “normals”, en aquests moments, sense poder-la acompanyar en la malaltia ni acomiadar-la en els últims moments, la situació és molt més dura i es fa molt més difícil de superar.

La manca de relacions socials pot portar a tristesa o negativitat, i amb les dificultats econòmiques o de salut poden desembocar en depressions més o menys greus.

A les persones que ja patien petites addiccions, manies o problemes psicològics que podrien haver superat sense gaire ajuda, és molt probable que l’angoixa del confinament n’hagi agreujat els símptomes.

Les difícils circumstàncies hauran posat a prova els nostres organismes. El més important raurà a saber reconèixer i acceptar qualsevol problemàtica sense culpabilitzar-se.

També et pot interessar

Comentaris