Confinats a la selva

18/04/2020 - 12:57h

Núria Monterde Miralles / Eloi Miralles Colomé

Som la Núria i l’Eloi i, des del gener, estem vivint a la selva de Panamà. Tots dos som biòlegs de professió i, fins ara, ens hem dedicat al món de l’educació formal i no formal. Amb ganes de veure flora, fauna i ecosistemes ben diferents, ens vam aventurar en un viatge que havia de durar mesos. El destí: la vall de Mamoní, un indret enmig de la selva de Panamà que fa frontera amb la comarca indígena de Guna-Yala. Hi estem fent un voluntariat amb la fundació Geoversity que té com a objectiu conservar i reforestar l’ecosistema de la vall.

Des de fa molts anys, la vall de Mamoní ha estat habitada per famílies que, aprofitant els coneixements dels seus ancestres, utilitzaven els recursos que els oferia la Mare Terra per guarir-se i protegir-se de les malalties. Així doncs, com a biòlegs i curiosos de la cultura local, vam decidir centrar el nostre projecte de voluntariat a recopilar, ordenar i contrastar el coneixement d’aquestes famílies sobre les plantes medicinals. L’objectiu final és generar les eines necessàries per conservar tota aquesta informació mantinguda, únicament, en la memòria dels habitants locals i que, per culpa de la globalització, s’està perdent.

Per sort, al mig de la selva, el confinament pel Covid-19 no ens afecta, així que podem tirar endavant el nostre projecte sense entrebancs.
Des de Panamà estem atents de com avança la situació al Penedès, i desitgem molts ànims i força a tothom.

Una abraçada! Cuideu-vos molt!

També et pot interessar

Comentaris