Neteja de primavera

13/03/2020 - 09:05h

Annabel Ricarte

Organitzar i netejar pot ser una tasca divertida. Fins i tot té beneficis a nivell mental.

L’arribada de la primavera pot ser un bon moment per fer neteja a fons. En aquesta estació, els dies són més llargs i comença el bon temps, la qual cosa influeix de manera positiva en nosaltres, motiu pel qual tenim més predisposició a fer canvis.

En altres cultures, com la japonesa, la neteja forma part de la tradició. Així, el concepte oriental oosouji es podria traduir per “neteja a fons” o “gran neteja”. Nosaltres en podríem dir “fer dissabte”.

I per què hauríem de practicar l’oosouji? Doncs perquè podem dir que el fet de netejar té un poder alliberador. Netejar ens fa connectar en el moment (aquí i ara) i ens ajuda a ordenar la nostra ment. En definitiva, tenir una casa neta i organitzada influeix en el nostre benestar mental. 

Per dur-ho a terme, en primer lloc reservarem un dia per fer la neteja, i si tenim família o compartim casa amb altres persones ens haurem d’organitzar abans per participar-hi tots.

Per començar, ventilarem la casa: obrirem finestres i balcons per purificar l’aire i així renovar les energies estancades. Començarem per un espai i anirem passant als següents. Aprofitarem per desfer-nos de tot allò que ja no serveix o ja no volem. Podem agafar una caixa grossa, que ens servirà per centralitzar tot el que destriem. 

Netejarem en profunditat tots els racons, aspirarem i traurem la pols (aquestes partícules en suspensió que s’instal·len a les superfícies i que tant ens molesten a la vista –de fet, segons l’OMS, la pols és un dels pitjors contaminants que existeixen i que més afecten la salut–). Fregarem, rentarem cortines i netejarem els mobles per dins.

Aquesta neteja, lligada a la reorganització, ens ajudarà a alliberar-nos de coses que hem anat guardant inútilment, com ara papers, revistes i roba que ja no ens serveix o no ens agrada.

Un cop haguem finalitzat, tot serà més senzill, i només caldrà anar fent un manteniment. Serem curosos, ja que la neteja ajuda a mantenir l’ordre als nostres espais.

La meva àvia repetia la dita “no és més net qui més neteja sinó qui menys embruta”, que és molt certa!

El meu objectiu, amb aquestes quatre ratlles, és aconseguir espais on sentir-nos còmodes i feliços i poder viure amb calma!

També et pot interessar

Comentaris