Torres assaja un tractor elèctric per la vinya pioner a Europa

07/02/2020 - 11:36h

El celler familiar vol implementar un nou model de viticultura sostenible d’emissions zero per lluitar contra el canvi climàtic

Família Torres ha realitzat aquest divendres un assaig amb el primer tractor elèctric d’Europa de petites dimensions, apte per treballar la vinya, que ha desenvolupat el fabricant francès Sabi Agri. Aquest vehicle innovador pot suposar una revolució per a la viticultura, no només perquè contribuirà a pal·liar els efectes del canvi climàtic gràcies a l’eliminació dels gasos d’efecte hivernacle, sinó perquè comportarà un canvi de mentalitat en la gestió de la vinya.

L’assaig s’ha realitzat amb un tractor elèctric model ALPO 4×4 en una vinya propera al celler de Família Torres a Pacs del Penedès, on han assistit una vintena de col·laboradors per conèixer els avantatges mediambientals i agronòmics de la mà dels seus fabricants, Laure i Alexandre Prévault Osmani. La voluntat del celler és incorporar aquests tractors en fase de proves en algunes finques de Catalunya amb l’objectiu d’implementar gradualment un nou model de viticultura, que sigui més integrada i respectuosa amb la vinya, que preservi la biodiversitat i permeti lluitar contra el canvi climàtic.

Segons Xavier Sort, director de producció de Família Torres, “utilitzar un tractor d’aquestes característiques seria com treballar la terra amb un cavall; és molt respectuós per al sòl, que no es compacta ja que el tractor és molt lleuger, i això permet protegir la biodiversitat de la vinya”. Per al director de canvi climàtic de Família Torres, Josep Maria Ribas, “un dels principals avantatges del tractor elèctric és que no emet CO2 i això ens permetrà assolir el nostre objectiu de reducció d’emissions, que és del 30% el 2020 en comparació al 2008 i del 55% el 2030”.

El tractor elèctric desenvolupat per Sabi Agri, que arriba per primera vegada a l’Estat espanyol, té tracció a les quatre rodes i una potència de 50 cavalls elèctrics, que li permet executar bona part de les operacions habituals d’un tractor de combustió petit però utilitzant deu vegades menys d’energia. Les bateries tenen una autonomia de fins a vuit hores i es carreguen en menys de dues. El tractor també disposa d’uns panells solars al sostre que ajuden a complementar la càrrega. És un vehicle totalment silenciós, compatible amb accessoris estàndards per al conreu de la vinya, i es fabrica a mida de les necessitats de cada client, segons els seus fabricants. Aquesta iniciativa s’emmarca en el programa ambiental de Torres & Earth i respon a la voluntat de Família Torres de reduir la seva petjada de carboni en tot l’abast, des de la vinya fins al consumidor final, gràcies, principalment, a l’ús d’energies renovables, l’aplicació de mesures d’eficiència energètica, la plantació de boscos i la utilització de vehicles híbrids o elèctrics, entre altres mesures.

També et pot interessar

Comentaris