“A vegades s’ha de parar, mirar i observar què passa”

Max Canals
Avatar
07/02/2020 - 09:00h

Entrevistem a Bernat Almirall, fotògraf del grup de música Txarango

Txarango, Buhos, Aspencat, Oques Grasses, Nil Moliner, Zoo, Els Catarres… Els noms més representatius del panorama musical català del moment han estat retratats pel fotògraf professional Bernat Almirall. Amb l’excusa de la fotografia i de la mà de Txarango, les ganes de viatjar i de conèixer noves cultures i nous països han fet d’aquest jove de la Granada un fotògraf únic capaç de transmetre tot allò que succeeix a l’altre costat de la càmera. Empès per la convicció que les seves imatges poden canviar el món, Almirall no només vol retratar concerts, sinó que també es vol dedicar a la fotografia documental, ja que creu que és una eina de canvi social.

Expliqui’m els seus inicis en l’àmbit de la fotografia.

A mi m’agradava fer monocicle, i amb els meus companys, l’única manera que teníem de comunicar i compartir amb l’altra gent el que fèiem era penjar vídeos a internet a través de Facebook. Vam començar gravant els trucs que fèiem amb el monocicle i cada vegada els vídeos i les fotos eren millors. A partir d’aquí, vaig començar a agafar la càmera.

Quin és el tipus de fotografia amb el qual se sent més identificat?

El que més he fet aquests anys és fotografia de concert, però la que m’agrada més és la fotografia documental, és a dir, moments de la vida quotidiana i d’estil de vida.

Imagino que trobar fonts d’inspiració és complicat.

Això sempre és difícil. Pel que fa a la imatge i audiovisuals tinc la sort que per internet puc veure i arribar a conèixer coses noves que són brutals, i és una molt bona font d’inspiració. Tot i així, la millor manera és viure coses que m’emocionin i em facin sentir de veritat.

A part de ser un fotògraf autodidacte, té alguna formació acadèmica?

Sí, a l’escola EMAV vaig fer un grau superior d’iŀluminació, captació i tractament d’imatge que va durar dos anys. Després, també he fet algun curs especialitzat de poca durada.

Fa temps que està treballant pel grup de música Txarango. Com ha arribat fins aquí?

Buhos volia fer un videoclip amb mi. A partir d’aquí, vaig anar a un concert a Burjassot (València) on cantaven Buhos, Aspencat i Txarango. Allà vaig conèixer els Txarango i vam començar a fer coses junts, tot i que no va ser fins al segon disc, El Cor de la Terra, que no vaig començar a treballar amb ells més seriosament.

Marta Mas @leentrelineas

Ha tingut l’oportunitat de moure’s per tot el món amb Txarango. A quins llocs ha viatjat?

A la gira El Cor de la Terra vam actuar a moltes sales i festivals d’Europa. Vam estar a Alemanya (Oldenburg i Nuremberg), Països Baixos (Vlaardingen, Festival Lowlands), Londres, París i Suïssa (Paleo Festival). Fora d’Europa, el meu primer viatge amb Txarango va ser a Colòmbia i, més endavant, vam anar a l’Índia, al Brasil i al Senegal.

Què deixa petjada d’una experiència com aquesta?

De cop, tot el que havia conegut fins ara a través d’una pantalla o escoltat de la gent, ho veia amb els meus propis ulls i amb sensacions noves. El viatge més enriquidor i que em va marcar més va ser el del Brasil, on vam anar amb l’organització Pallasos en Rebeldía, perquè vam estar convivint durant quatre dies amb els Karirí Xocó, una comunitat indígena situada a la vora del riu São Francisco, a l’estat d’Alagoas.

Ha de seguir alguna directriu a l’hora de fer les fotografies?

Quan faig fotografia de concert tinc una idea del que volen els grups i, sobretot, faig treball de recerca per veure quina filosofia i imatge segueixen, i intento adaptar-m’hi perquè els pugui anar bé. Intento crear contingut per ajudar-los a comunicar el que fan.

Com s’ho fa per captar el moment exacte?

En un concert, primer preparo la setlist, que és la llista de cançons, i m’apunto els llocs on, per exemple, hi haurà mans alçades o confeti. Hi ha moments concrets del concert en els quals ja sé què passarà i, per tant, tinc una idea d’on em coŀlocaré per fer la foto. I quan vaig de viatge i passen coses improvisades, sobretot estic atent. A vegades s’ha de parar, mirar i observar què passa.

PUBLICITAT

Té una rutina laboral?

Sí, em llevo al matí i em poso a treballar. Quan no tinc feines per entregar, intento conèixer tècniques noves. També miro d’aprendre el funcionament de material nou (càmeres, programes d’edició, iŀluminació…). Aquesta professió requereix estar sempre al dia de tot. Moltes vegades em quedo fins tard editant fotos. Ara, per exemple, m’estic renovant la pàgina web.

Amb quins altres grups o artistes ha treballat?

Del panorama català he treballat amb gairebé tots: Buhos, Nil Moliner, Zoo, Catarres, Aspencat, Oques Grasses… Fora d’aquí, també amb Crystal Fighters.

Té algun projecte de futur?

Amb Txarango estem preparant la nova gira, que durarà fins al maig del 2021. Ara estem fent les fotos i els vídeos que utilitzarem per explicar el nou disc. Quan s’acabi Txarango, segur que sortiran coses noves.

També et pot interessar

Comentaris