“Crec que a la majoria de pagesos els agradaria elaborar el seu propi vi”

01/02/2020 - 20:05h

La vinya i els presseguers han estat l’ocupació de la família del Fèlix Massana Ràfols, de Sant Pau d’Ordal, al llarg de quatre generacions. Van començar el seu besavi i l’avi amb la vinya, i el seu pare més tard amb els presseguers.

L’avi va ser soci fundador de Covides, i el seu pare i ell van continuar arrelats a la cooperativa durant molts anys. La baixada del preu de la fruita dolça, però, va fer que Massana ho apostés tot a una carta, el raïm. Per aquesta raó el 2001 va començar una nova etapa amb la construcció del celler Fèlix Massana Ràfols, on elabora vins i caves amb certificació ecològica.

Reconeix que al començament no va ser fàcil perquè la despesa que cal fer quan es construeix un celler és gran. L’enoturisme va ajudar Massana i la seva dona, la Cristina, a créixer. “Vam ser dels primers a oferir experiències enoturístiques. Venia gent de tot arreu a tastar els nostres vins i a visitar el celler”, recorda.

Gairebé dues dècades després de crear el seu propi celler, Massana segueix convençut que va prendre la decisió correcta. “Als preus als a què es paga el raïm, no es pot viure només de produir-lo”, assegura. I té clar que la bona part dels viticultors faria el mateix camí que va fer ell, si poguessin.

“Crec que a la majoria de pagesos els agradaria tenir el seu celler i elaborar el seu propi vi. Fer-ho et permet donar un valor afegit a allò que fas”, apunta.

Actualment, Fèlix Massana elabora cinc vins i sis caves, alguns d’ells premiats als Vinari. Els primers dins la DO Penedès, i els altres a la DO Cava. Com molts productors es planteja si seguir o no en aquesta última, ja que considera que no li aporta cap benefici.

“És una denominació molt tancada”, lamenta Massana, que augura que malgrat que la situació actual és dolenta, el futur que s’albira és molt millor.

També et pot interessar

Comentaris