“Hem de saber combinar ser un municipi industrial amb tenir patrimoni i paisatge”

Imma Ferret, alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos
30/01/2020 - 17:11h

Entrevistem l’alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, Imma Ferret

Imma Ferret va començar el mes de maig la seva tercera legislatura com a alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos sota les sigles del PSC. Regidora des de l’any 2006, infermera i llicenciada en Humanitats, Ferret ha estat sempre molt vinculada al teixit cultural, educatiu, social i musical del municipi. Aquesta setmana hem parlat amb ella d’algunes qüestions d’actualitat del municipi i del Penedès.

Com ha evolucionat la seva política durant aquests últims vuit anys i mig?
Hem anat seguint la línia iniciada però amb canvis, ja que ens va tocar viure la plenitud de la crisi i també tots els esdeveniments polítics generals. La gestió de la crisi, per exemple, ha estat molt complexa perquè som un municipi bàsicament industrial on l’índex d’atur va arribar, a finals del 2012, al 23%, i ara hem aconseguit estar al 12%. Però ha costat molt.

Com s’ha fet?
Hem incidit en les polítiques actives d’ocupació, l’emprenedoria social, l’economia solidària i, des del Servei Local d’Ocupació, s’ha treballat molt amb les empreses del municipi per saber quines necessitats tenen.

Per enviar-hi perfils determinats?
Sí. Del que es tracta és que des de l’Ajuntament hi hagi una relació estreta amb elles, i així ja s’han habituat a demanar-nos el perfil que necessiten quan tenen vacants. El que volem és que contractin persones del municipi. Tenim molts treballadors amb baixa qualificació, i per això ens hem implicat amb temes de formació i hem posat el focus en els col·lectius d’especial risc, com ara joves o dones.

Quin és l’eix de la seva política?
El benestar de les persones. Ara estem redactant ja el pla d’actuació municipal per poder-lo presentar en pocs mesos. I té com a compromís principal accions encaminades a la persona. Cal destacar que des de l’Ajuntament som prestadors de serveis bàsics, però també en donem d’altres que per normativa no ens correspondrien, però ho volem fer. I en aquest sentit van els pressupostos.

Quines són les inversions més importants per a enguany?
El pressupost aprovat és de 9.444.343,79 euros. Com a inversions destacaria, per exemple, els eixos cívics per unir els Monjos amb Vilafranca (que estem treballant conjuntament amb l’Ajuntament de Vilafranca). També volem donar continuïtat a l’eix que comunica amb Cal Rubió i millorar la xarxa de carrils bicis. És important la millora de l’espai públic i l’accessibilitat. Tenim una subvenció per a la millora de polígons, i destacaria també la part d’eficiència energètica, com ara amb un nou projecte que estem a punt de licitar per tenir un enllumenat públic més eficient. Altres inversions són l’arranjament de la canalització d’aigua de pluja al carrer de l’estació, la creació d’un punt de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics o el projecte del Centre d’Interpretació del Camí Ramader de Marina, entre altres.

Les ordenances van molt cap a l’eficiència energètica…
Creiem que no pot ser d’una altra manera. Les nostres ordenances incentiven molt tot el tema relacionat amb la mobilitat elèctrica i fem bonificacions també per a instal·lacions d’ús domèstic d’energies alternatives, i bonifiquem l’IBI si s’instaŀlen aquests aparells. La idea general és congelar taxes i impostos però s’ha apujat la quota de l’Impost sobre les Activitats Econòmiques entenent que si s’ha de mirar de gravar a algú no és a les famílies sinó a les empreses, que ja tenen certa estabilitat, i a més, cal destacar que fa molts anys que no es tocava aquest impost i suposa un ingrés molt important per al municipi. També hem incrementat la taxa de recollida d’escombraries.

Per què?
Des de la Mancomunitat ens han comentat que el cost de recollida de residus se’ns apujarà sobre un 10% i, per tant, no hem tingut més alternativa que incrementar l’ordenança per intentar compensar una mica el diferencial. Fa sis anys que no pujàvem aquest impost, i significarà uns 5 euros per habitatge.

Parlava d’una millora dels polígons… Què es farà?
L’Ajuntament ja tenia un pla de millora, i ara ens han aprovat un programa complementari sobre el qual la Diputació ens ha atorgat una subvenció. Es tracta de millorar sobretot voreres i enllumenat de la part més antiga. L’obra ja està licitada i l’empresa adjudicada, i les obres començaran ben aviat.

Com es combina el fet de ser un municipi eminentment industrial amb la defensa del paisatge i del territori?
Santa Margarida i els Monjos fa 40 anys tenia una visió industrial més grisa, més fosca, més semblant a l’àrea metropolitana. Aquests últims anys s’ha obert cap a la potenciació dels espais rurals i naturals que tenim. Som industrials, però hem de saber combinar-ho amb el paisatge.

Què opina d’iniciatives com la del polígon Sant Marçal-Cal Vies?
El projecte fa molts anys que forma part dels planejaments de determinats municipis, i ara sembla que la Generalitat ho vol tirar endavant. El primer que han de fer els municipis afectats és posar-se d’acord i, sobretot, veure com s’integra en el paisatge rural que encara té el Penedès. Després s’haurà de veure cap on va el projecte, perquè encara està molt als inicis, i depèn de com vagi, ja farem les al·legacions corresponents. El projecte té els seus pros i contres, però ha de poder integrar-se totalment al paisatge del Penedès.

El projecte de polígon Cal Vies té els seus pros i els seus contres, però si es tira endavant, ha de poder integrar-se al paisatge del Penedès

Imma Ferret

Com veu la vegueria Penedès?
L’estructura per vegueries és un sistema que pot funcionar i, de fet, fa molts anys que al Gran Penedès tenim una relació simbiòtica molt gran, i treballar perquè tot el territori es potencii alhora sempre és benvingut. Ara bé, cal veure com la vegueria queda inclosa dins les altres administracions per no trepitjar-nos els uns als altres.

És complicat governar un municipi tenint en compte la relació que hi ha entre el govern català i l’espanyol?
Tot l’afer nacional (tant català com espanyol) ha creat conflicte a nivell social i s’ha copsat al carrer. I això és una de les coses que em sap més greu, perquè han aflorat velles recances que no són bones per establir una bona convivència.

Quina visió de partit té del conflicte actual?
El primer que t’he de dir és que jo no formo part de la militància del PSC, tot i que estic sota el PSC perquè per idees és amb qui tinc més afinitat, ja que sempre ha apostat per la negociació per desencallar la situació. I sembla que ara que hi ha un govern progressista a l’Estat s’anirà seguint aquest camí. Per mi el govern de la Generalitat no ha estat objectiu, i només veig el diàleg com a solució.

A Santa Margarida i els Monjos totes les caps de llista a les últimes eleccions eren dones. Anem cap una feminització de la política?
Sí. Encara som poques dones les que estem al capdavant, però si comptes la població dels municipis on governem, les dones som qui estem davant de la major part de població.

També és un municipi que ha apostat molt per la igualtat de gènere creant unes bases pioneres per al Carnaval.
Sí. Fa molts anys que apostem fermament per la igualtat. Volem un carnaval no sexista, i per això les carrosses participants que difonguin exclusivament música lliure de sexisme i basada en el respecte envers les dones rebran una subvenció de 150 euros –i de 90 euros les comparses–, que són xifres més altes que les que no ho facin. És una feina molt gran perquè estem revisant totes les cançons, però creiem que es tracta de posar-hi voluntat.

Alguns grups diuen que aquest tipus de control pot coartar la llibertat d’expressió.
No ho crec. Els grups poden portar la música que vulguin, però si ho fan sense determinades cançons sexistes, simplement els donem més subvenció.

Què és el millor i el pitjor de ser alcaldessa del seu municipi?
El millor és tenir la possibilitat de treballar per tirar endavant el municipi que estimo. L’inconvenient suposo que és el de tots: ets alcaldessa els 365 dies de l’any les 24 hores del dia, i personalment s’ha de saber portar perquè pot crear conflictes a nivell familiar. Però jo m’ho prenc com un repte molt gran.

També et pot interessar

Comentaris