COMPRES INVERSES

14/12/2019 - 09:11h

Annabel Ricarte

He pensat a escriure sobre les ‘compres inverses’ per ajudar-vos a ser una mica més conscients i reflexius i que les butxaques se’n ressentin una mica menys.

Reflexionem davant totes les campanyes amb què aquests dies ens bombardegen. En menys d’un mes hem sentit i sentirem a parlar de BLACK FRIDAY, CYBER MONDAY… I ben aviat arribaran les rebaixes, que cada cop s’avancen més, per consumir de manera impulsiva. Aquestes campanyes publicitàries ens provoquen una reacció a comprar, és a dir, a gastar de manera indiscriminada sense tenir en compte si necessitem allò o no. La facilitat de comprar des de qualsevol lloc (comerç online) fa que les despeses familiars augmentin de manera considerable. De fet, està pensat per crear necessitats on moltes vegades no n’hi ha. Les compres compulsives estan lligades a la roba, sabates i complements, tot i que cada vegada s’estenen més a altres categories. Amb això no vull dir que no haguem de comprar, sinó que ho hem de fer de manera responsable i conscient.

Tenint en compte que les compres inverses són aquelles que fem de manera reflexiva i responsable, què hem de fer? Primer de tot, un petit inventari de les coses que tenim. Això ens ajudarà a valorar i revisar objectes diversos (roba, calçat, electrodomèstics, mobles…) i a veure el seu estat actual. Seguidament farem una llista del que necessitem per ordre de prioritats i elaborarem un pressupost, perquè moltes vegades ens deixem enganyar pels descomptes i acabem comprant, cosa que és un error. Penseu quantes vegades heu duplicat o triplicat una compra, i ha quedat per estrenar al fons d’un calaix. Aleshores, el que és barat ens surt car. 

Si prenem consciència d’això veurem reduïdes les despeses, aprendrem a comprar de manera conscient i valorarem, de ben segur, les coses que ja tenim.  

Per posar un exemple més pràctic, podem pensar en la la roba. Segur que estem esperant que arribin les rebaixes. La millor manera de comprar-hi serà fent una revisió del nostre armari per veure què hi tenim. Si veiem que hi ha coses que ja no utilitzem o creiem que no ens tornarem a posar, les descartarem per comprar-ne de noves. Això ens ajudarà a comprar aprofitant els descomptes. 

Recordeu donar o regalar objectes. I penseu que si organitzem i som previsors amb les compres podem estalviar molts diners.

També et pot interessar

Comentaris