La genètica, demà

05/12/2019 - 09:16h

Maite Colomer

Estic llegint un llibre sobre genètica. No és el meu camp i, en la lectura acurada, em sorprenc de la seva evolució dels últims anys.

Són coneguts els casos en què la selecció genètica ha permès que mares poguessin gestar embrions lliures de malalties hereditàries. Això ho estic escrivint mentre de fons sento el disc de La Marató d’enguany, dedicada a malalties minoritàries. Què haurien pensat, totes aquestes persones, si s’hagués pogut trobar i manipular el gen que va ser el causant de la seva situació? S’ha parlat molt de l’ètica i dels límits de la manipulació genètica. La majoria de nosaltres aplaudim la manipulació genètica quan cal prevenir malalties congènites. Ara bé, qui ens assegura que tots els avenços de la genètica es fan per al bé comú?

Uns altres camps que estan evolucionant molt de pressa són la biologia molecular i la neurociència, que cada vegada són més a prop de conèixer amb detall l’estructura i funcionament cerebral. Un coneixement precís permetrà disminuir la gravetat de certes malalties com poden ser la depressió o l’Alzheimer, i també millorar capacitats com la memòria. A part de l’ètica i els límits d’aquests avenços, caldrà que tinguem molt clar que no tothom hi tindrà accés, amb la qual cosa les desigualtats socials, lluny d’anar-se reduint, es preveuen cada vegada més greus…

També et pot interessar

Comentaris