“Estem estudiant aplicar una nova gestió de residus el 2021”

02/11/2019 - 09:00h

Entrevistem el president del Consell Comarcal del Baix Penedès i alcalde de l’Arboç, Joan Sans

Joan Sans, de 58 anys i pare de dos fills, és des d’aquest estiu passat el president del Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP), al capdavant d’un pacte de govern entre el PSC, amb 13 consellers, i Junts per Catalunya, amb 7 representants a la institució comarcal de la qual Sans ja era el vicepresident a l’anterior mandat, amb la ja exconsellera Eva Serramià de presidenta. Sans va entrar al CCBP el 2007, anys després que, el 1999, fos regidor a l’Ajuntament de l’Arboç. A la vila on va néixer, Sans és l’alcalde des del 2011, actualment amb 8 regidors del PSC i una oposició formada per 2 membres de Junts per l’Arboç, 2 més de Clam (marca d’ERC) i un de la CUP. Professionalment, treballa com a enginyer tècnic a la fàbrica de Cristalera Española des de fa 33 anys.

Com afronta l’actual mandat com a president del CCBP?
Donem continuïtat a l’últim mandat, en què els socialistes ja governàvem amb un pacte amb JxCat. Amb l’intercanvi de consellers per una majoria diferent, mantenim el benestar amb què hem estat els darrers quatre anys.

Com rebat a qui pensa que el Consell Comarcal no serveix de gaire perquè es limita a distribuir recursos finalistes?
El Consell Comarcal té tres pilars molt importants: Serveis Socials –el pilar més important, perquè gestiona totes les necessitats socials dels municipis, que per si sols no ho poden portar–; les beques menjador i transport, serveis pels quals traiem els concursos de licitació i després en portem el control i la fiscalització, i tota la gestió dels residus.

Té la sensació que el CCBP està saturat en algun d’aquests aspectes?
Sí. En Serveis Socials, per exemple, estem desbordats i patim una manca d’espai. El departament ocupa un edifici de tres plantes, davant del Consell, i aquest mandat ens agradaria com a objectiu principal trobar un edifici d’una sola planta baixa i que pugui atendre tothom a peu pla. Estem buscant aquest espai per poder-hi fer una inversió important.

Pot destacar alguns eixos bàsics que es marqui com a president comarcal?
Com a grans temes programàtics ens interessaria potenciar el treball de la xarxa comarcal d’Ocupació, per millorar les condicions laborals dels habitants del Baix Penedès; compartir una estratègia territorial amb el màxim consens polític per atreure inversions que ajudin a la dinamització social i econòmica de la comarca; o bé també treballar en xarxa amb altres comarques per tal de millorar la nostra mobilitat, un deute que tenim que és importantíssim de resoldre. No pot ser que la freqüència de trens a les estacions dels Monjos, l’Arboç, el Vendrell i Sant Vicenç no sigui la mateixa que té, per exemple, Vilafranca en direcció a Barcelona. I, esclar, també cal millorar la connexió amb Tarragona.

Ha tingut ja alguna primera reunió en aquest sentit?
Ho hem plantejat a través del Pacte de Berà, que és una de les reivindicacions que hi tenim, a part de la temàtica de la carretera N-340.

Algun objectiu més que es marqui?
A nivell de turisme, indústria i logística, apostem per desenvolupar-ho com a grans eixos d’activitat de la comarca.

Està a favor de la vegueria del Penedès?
Hi crec i en soc defensor, però sempre que ens beneficiï i sigui operativa, funcioni i no suposi duplicar serveis. Ara bé, puc entendre que la vegueria suposi la desaparició del Consell Comarcal, però serà complicat i difícil que desaparegui la Diputació.

Tenim l’espai dels serveis socials col·lapsat i ens agradaria trobar aquest mandat un nou edifici d’una sola planta baixa”

Joan Sans

Ha parlat d’aquest tema amb el delegat de la vegueria del Penedès, Pere Regull?
Sí, però el que passa és que ara per ara té la reivindicació que encara no té recursos. El febrer de l’any que ve es compleix el termini perquè es desenvolupi la vegueria i encara no hi ha res, en aquest sentit.

El 2021 s’ha de dissoldre l’empresa de gestió de residus EcoBP (amb capital públic i privat al 50%), perquè així ho marquen els estatuts. Què passarà? D’altra banda, per què creu que la comarca recicla poc?
Efectivament, aquesta és una assignatura pendent que tenim. Ara s’estan fent estudis sobre quin sistema de gestió de residus aplicarem a partir del 2021: 100% públic, donant tota la concessió a una empresa privada o amb una gestió mixta com és ara, però potser essent amb més capital privat que públic o més públic que privat. Ho haurem de decidir el 2020. I també haurem de mirar de reciclar més, per exemple, seguint el model de reciclatge selectiu, que ens funciona molt bé a l’Arboç. A escala comarcal, és clar que hem de millorar de totes totes, i molt, el reciclatge.

Podria citar alguna metodologia?
Em sembla molt interessant, per exemple, la prova pilot que es posa en marxa a Bellvei, amb uns contenidors intel·ligents que funcionen amb les targetes dels usuaris. Es premiarà qui recicli i es penalitzarà qui no ho faci. Significarà una gran millora en la qualitat del reciclatge. Ara bé, també entenc que hi hagi municipis molts diferents on, segons la seva estructura, el sistema a aplicar sigui molt difícil de controlar.

I com està el servei comarcal de la protecció dels animals?
El tema d’una gossera comarcal és una altra assignatura pendent des de fa anys. Fins i tot es van arribar a cedir uns terrenys, però no en tenim. Els ajuntaments tenim convenis amb diferents protectores d’animals, però no és la solució. Hem de buscar la possibilitat de tenir una gossera comarcal en condicions.

Parlem del seu vessant com a alcalde de l’Arboç. A què atribueix la seva victòria electoral folgada?
Al fet d’estar a prop de la gent i al gran esforç que s’ha fet en els dos darrers anys de l’anterior mandat en un treball específic per reduir més el deute de 8 milions d’euros que teníem el 2011, un endeutament del 154%. El 2015 estàvem en els 5,5 milions, aproximadament el 80% d’endeutament; i ara estem en uns 2,8 milions d’endeutament, el 48% d’un pressupost d’uns 6 milions d’euros. A més, s’ha valorat que féssim el projecte de la piscina d’estiu.

Quins reptes principals es marca per a aquest mandat?
Cobrir la pista exterior del poliesportiu i una de les pistes del pati del Col·legi Sant Julià, i intentar que aquest mandat l’N-340 tingui, per fi, el desviament que esperem des de fa anys. Som l’únic municipi de tota la província de Tarragona on la carretera passa pel mig del poble. Que aprofitin el projecte de l’autovia A-7 per fer els dos o tres quilòmetres d’una variant a l’Arboç.

Ho veu factible?
Vaig parlar amb el Ministeri de Foment i em van dir que si volem aquesta necessitat ho intentaran, però que també és un tema que depèn de la qüestió pressupostària.

A l’Arboç hem fet un gran esforç per reduir el deute de 8 milions d’euros que teníem el 2011, un 154% del pressupost, a 2,8 milions, un 48%”

Joan Sans

Com està l’economia local pel que fa, per exemple, a l’ocupació del polígon industrial del Foix?
Encara al voltant d’un 60% d’ocupació, però no depèn de l’Ajuntament, perquè el gestiona un consorci de promotors privat.

Però l’administració pot donar facilitats fiscals per promoure’n l’ocupació.
Sí, podem donar incentius, en aquest sentit, però en la venda o lloguer de naus poc hi podem fer.

Creu que es coneix prou, el patrimoni arbocenc, com a reclam turístic de la vila?
Crec que sí, i que cada any ve més gent i de més lluny, per exemple, a gaudir de la fira modernista i la d’aquest cap de setmana, l’Enramada. També fem moltes curses que atreuen gent de fora.

Podria valorar la sentència de l’1-O?
Ja vaig dir, també en campanya, que nosaltres ja tenim prou problemes al municipi com perquè vinguin de fora a portar-nos-en més. Per tant, hem de treballar per l’Arboç i no podem tenir enemistats per si l’alcalde és o no independentista. Respecto les opinions de tots els ciutadans, i ja està. Si ens presenten al ple la moció de rebuig a la sentència, legalment, l’haurem de debatre. Però el PSC, com en altres qüestions d’aquest tema, hi votarem en contra.

També et pot interessar

Comentaris