Conscients de les nostres pors

25/10/2019 - 09:14h

Maite Colomer

Davant la situació política que estem vivint, l’angoixa i la por es viuen de manera molt diferent en funció de l’experiència i els processos cognitius de cadascú.

Per als que tenim certa edat, ¿en quantes ocasions, en la nostra infantesa, pares o avis ens aconsellaven “no us poseu en política”? Vam créixer en una època sota l’ombra del franquisme, on s’empresonava gent per les seves idees. Aquesta empremta rau en nosaltres, i és fàcil que la situació que estem vivint ens faci reviure aquestes pors, que poden tornar a sorgir amb facilitat.

Diverses experiències també han demostrat que les persones que disposen de sentit de control sobre les seves circumstàncies superen millor les seves emocions negatives, entre elles la por. La consciència sobre les conseqüències de les nostres accions pot contribuir a produir por, sobretot si depenen d’un poder arbitrari i no tenen una relació directa de causa-efecte.

Per als més joves, que han crescut en un món suposadament de llibertats, que han après a creure que podien decidir el seu futur, la dualitat justícia-injustícia és molt clara, com la indignació davant una situació considerada injusta. En aquests casos, també és probable que els seus ideals pesin més que les possibles pors.

També et pot interessar

Comentaris