El preu del raïm i la crisi del sector del vi

fznor
24/10/2019 - 21:05h

Hem collit. I ara, què? És la pregunta que ha centrat el debat organitzat pel 3d8 i Penedès TV per analitzar el moment del sector del vi

El sector del vi passa un moment delicat. És una activitat de qualitat, distingida, però poc valorada. Això ha deixat centenars de viticultors immersos en una crisi que molt no esperaven després de veure que el preu que es paga pel quilo de raïm amb prou feines dona per sobreviure.

Per analitzar el moment, el setmanari El 3 de vuit i Penedès Televisió han organitzat conjuntament un debat “El sector del vi, a debat. Hem collit, i ara què?”. S’hi analitza el moment i es proposen possibles vies de solució.

En el debat s’ha fet una taula de ponents amb Eudald Planella, viticultor i membre d’Unió de Pagesos (i un dels artífexs de les mobilitzacions dels agricultors quan es va fer pública la rebaixa del preu del raïm); Ramon Giró, propietari de les caves Jaume Giró i Giró de Sant Sadurní i actualment president de la delegació de la Cambra de Comerç a l’Alt Penedès; Marta Milà, gerent del celler Mas Comtal d’Avinyonet des de fa 27 anys; i, finalment, Ton Mata del celler Recaredo, i copresident de la marca coŀlectiva Corpinnat, que actualment integren 9 cellers.

Eudald Planella ha alertat de la situació que viuen els joves i ha demanat al sector: “Feu-nos costat perquè els joves som el motor”. De la seva banda, Ton Mata ha fet notar que el sector ha estat “immobilista massa temps i, per exemple, no s’han fet subzonificacions”. Marta Milà ha destacat que tot i que Freixenet marqui el preu, encara se li fa massa seguidisme. En el torn inicial, Ramon Giró, ha dit que la industrialització i globalització ha generat una dinàmica de creixement que ha pogut arribar a ser desmesurat.

A banda, un seguit de persones vinculades al sector han aportat les seves opinions a través de petites entrevistes de vídeo. S’hi ha sentit, entre altres, l’opinió de Xavier Puig, director general de l’Incavi, que ha apuntat al desequilibri entre l’oferta de raïm i la venda de cava com a un dels problemes de la crisi del sector.

Isabel Vidal, de la JARC, ha afirmat que s’ha prioritzat una política de volums i preus comandada per les grans empreses que ha estat “una política equivocada”.

El preu del raïm

La crisi del baix preu del raïm es podria explicar per la llei de la oferta i la demanda, sobre la possibilitat d’intervenir en aquest negociat des de l’administració, Milà ha apostat perquè el sector s’autoreguli. Planella, aposta perquè no reguli els preus però sí la quantitat de vinya. En canvi, Giró sí que creu que l’administració té un paper a jugar, però sobretot ha apostat per enfortir la unió del sector.

Un dels problemes de la desunió, o una de les conseqüències, és la disrrupció de nomenclatures diverses que contribueixen a confondre el consumidor. Els participants del debat han fet una crida unànime a la unió del sector, una qüestió, aquesta, que també ha plantejat el crític Jordi Melendo, que ha recordat que en d’altres regions és impensable que els diferents actors del sector estiguin enfrontats entre ells.

Les solucions

Un dels objectius del debat era trobar solucions. Era un objectiu ambiciós, però els participants han apuntat algunes pinzellades. Ramon Giró ha instat a aclarir quin model de negoci es vol fer: si es vol vendre molt, potser s’haurà de sacrificar la qualitat. El viticultor ha de començar a valorar el què fa i demanar que es diferenciï els diferents tipus de viticultura per no homogeinitzar preus quan les condicions de cada vinya és diferent.

Per Marta Milà, cal apostar més pels vins tranquils que pel cava. Jo no crec gens amb el cava, soc molt pessimista perquè les empreses grans no veig que apostin pel valor afegit,

Ton Mata demana que hi hagi més rigor en comunicar i fer un canvi estructural amb l’ajuda de les DO. No ens en sortirem si no hi ha més integració entre vinya i vi.

Eudald Planella té clar que no es pot renunciar a res. “Necessitem contacte entre nosaltres”, diu. “Cal suport a l’emprenedoria i als joves que volem continuar fent de pagès i que continuarem lluitant perquè no es torni a pagar el raïm a un preu tan baix.” Finalment, Planella ha demanat implicar tota la societat en els problemes del sector elevant-los al Parlament.

També et pot interessar

Comentaris