Visca la pagesia!

20/09/2019 - 09:50h

Oriol Junqueras i Raül Romeva

La pagesia ha de poder viure de la seva professió. És inacceptable que es pagui un preu que aboca els viticultors a la seva desaparició. Només cal observar com el sector agrari i ramader de Catalunya ha patit una forta sacsejada en els darrers vint anys, havent-hi hagut una forta davallada d’explotacions i productors, concentrant-se la producció en moltes menys mans. I les conseqüències abasten tots els àmbits, des dels boscos i l’increment del perill d’incendis forestals a la reducció del sector primari i la conseqüent pèrdua del valor que representa per a un país com Catalunya.

PUBLICITAT

Hem vist els darrers mesos com es feien accions contra modestes –i preparades– explotacions ramaderes i ara, un cop més, assistim a una verema que arribarà a pagar a només 30 cèntims el quilo de raïm, per sota del preu de cost. Així és inviable mantenir un sector primari vital i fort. Alhora es desincentiva que hi hagi emprenedors que continuïn una feina ancestral que cada dia que passa compta amb una població que s’hi dedica cada cop més envellida i més reduïda. Per això cal preservar el relleu generacional, que ara ja ha estat la força motriu de la mobilització.

Així és inviable mantenir un sector primari vital i fort. Alhora es desincentiva que hi hagi emprenedors que continuïn una feina ancestral

Oriol Junqueras i Raül Romeva

Volem expressar des de Lledoners tota la nostra preocupació per la situació que pateixen pagesos, pageses, ramaders i ramaderes, i alhora tota la nostra solidaritat cap a unes demandes que considerem justes i necessàries. Els encoratgem també a aprofitar les escletxes d’oportunitats que es puguin generar, que malgrat el greu moment, entre totes i tots segur que les sabrem trobar. La situació ens interpeŀla a tots.

Felicitem, així mateix, tots aquells cellers que paguen un preu just pel quilo de raïm. I expressem també la nostra confiança en la consellera Teresa Jordà. L’encoratgem a seguir fent tot el possible i el que sigui a les seves mans per corregir una situació manifestament injusta que empobreix tot el sector i que amenaça la seva viabilitat. Tothora que cridem als grans productors de vins tranquils i escumosos a fer un esforç per corregir una política de preus inacceptable per a la continuïtat del sector.

Una abraçada a totes i tots els pagesos, pageses, ramaders i ramaderes que treballen tan dignament, que contribueixen a la sostenibilitat i al manteniment viu del medi ambient i que no poden seguir sent la part més perjudicada de la cadena de producció.

Visca la pagesia!

També et pot interessar

Comentaris