El rostre de Garcilaso

28/03/2019 - 13:49h

Joan Bosch

Vilafranca

La prestigiosa universitat de Còrdova s’ha trobat involucrada, com a entitat patrocinadora, en el dissortat resultat de la pel·lícula que teòricament ha volgut actualitzar la vida de l’Inca Garcilaso de la Vega en un format fins ara encara inèdit.

La probable manca de seguiment del guió i d’altres detalls que van envoltar la vida del cronista mestís, encimbellat per obra i gràcia de seguidors hispanitzats, ha exasperat aquells que defensen el rigor i l’actitud fidel en maneres de fer i que han estat inexistents en el moment de presentar, en aquesta nova modalitat, la biografia del personatge que ha deixat petja al coincidir la seva existència i la seva obra amb una època específica de la història, en la qual es feia imprescindible enaltir determinats valors des de punts de vista absolutament objectius.

Més de quatre segles després, l’actualitat reafirma l’absència d’aspectes canviants i es manté l’opinió que l’Inca Garcilaso de la Vega és un important símbol del mestissatge cultural fruit d’una conquesta territorial i humana que havia d’haver esdevingut un moment o un altre i que el resultat havia de ser positiu fins el punt que ell, d’acord amb aquesta visió, s’afegís el complement d’ “Inca” al seu nom per tal de signar així en el futur.

PUBLICITAT

Vet aquí, però, que després d’aquesta decisió, s’enrola en l’exèrcit de Felip II i, amb el rang de capità, participa en una de les guerres més cruentes d’aquell temps a Europa, on van morir més de vint mil persones, la majoria moros revoltats contra la Corona. I, encara que els sobrevivents els varen distribuir per Espanya, en van quedar mil cinc-cents d’esclavitzats només a Còrdova, lloc on vivia l’escriptor.

L’esmentada pel·lícula, un desastre comercial que ha passat sense pena ni glòria per la Filmoteca l’any 2017, per tal d’afegir-li almenys el valor d’haver estat realitzada, presenta el protagonista Garcilaso com un espanyol formós, alt i de pell més blanca que la llet. De fet, no podia ser d’altra manera si no s’ha cercat la seva aparença i els aspectes tipològics que la componen i no s’ha esvaït el dubte d’una suposada escassetat d’actors de pell bruna a Andalusia. És ben cert, en aquest sentit, que la informació existent sobre la seva figura és ben minsa, però se sap que era més aviat baix, d’ulls un xic esbiaixats i sobretot de pell morena mestissa.

La pel·lícula serà projectada de forma continuada i subtitulada en anglès, en el marc d’una exposició que sobre el cronista cusqueny presenta l’Institut Cervantes de Pekín en dies propers.

També et pot interessar

Comentaris