“La figura del dolent sempre hi serà. El que falten són eines per defensar-se’n”

professor de defensa personal
Clara Bosch
08/03/2019 - 10:40h

Xavi López és cinturó negre de judo. L’Ajuntament del Vendrell li va demanar fer un taller de defensa personal.

Xavi López és gerent a l’EspaiCub Vendrell, una empresa de gestió esportiva, de lleure i cultural. Cinturó negre de judo, porta vint anys ensenyant les arts marcials als petits i no tan petits. Fa uns mesos, va rebre la trucada de la regidoria del Vendrell que li proposava que impartís un taller de defensa personal en motiu del dia de la dona.

Expliqui’ns en què consisteix el taller de defensa personal que està preparant?
Es tracta d’una classe de defensa personal que, a més de la part tècnica, també es treballarà la part humana, amb la presència d’una psicòloga.

Quin és el perfil de noies que hi poden assistir?
En teoria és per a les majors de 18 anys, tot i que poden assistir-hi majors de 14 acompanyades d’una adulta. Però bé, des del centre cívic ja ens han dit que està encarat a la dona adulta.

Creu que tindrà èxit?
Bé, abans d’obrir inscripcions, ja hi havien 18 persones apuntades. I com a màxim en un taller n’hi pot haver 20, ja que és la capacitat que crec que com a professional puc atendre bé.

Amb tanta demanda, ampliareu dies?
Sí, de moment ho farem dos dies, el 22 i el 29. I si l’Ajuntament ens ho demana, doncs ho repetirem.

Cada cop hi ha més interès en la defensa personal?
Sí, porto des del 1999 sent professor i he vist com, abans, les nenes s’apuntaven a judo per fer esport. I ara últimament detecto en les noies més grans (15,16,17 anys), que a més d’esport, volen aprendre a defensar-se.

PUBLICITAT

A què es deu aquesta preocupació?
D’un temps cap aquí, la violència de gènere i violència domèstica en general va a més. És per això que diversos monitors de l’escola vam decidir crear un producte de defensa personal que fos atractiu de cara als ajuntaments, sobretot en la regidoria de dona, serveis socials…

I el taller és el primer pas?
Exacte. El taller és una demostració de dues hores, però la intenció és anar més enllà. Si té bona acollida, es vol convertir en un curs. Pensa que en un dia, no pots aprendre-ho tot. És com aprendre a conduir, amb una hora de pràctica no en tens prou. Necessites fer hores. A més, a mesura que vas conduint vas interioritzant els moviments. I per fer-ho cal repetir-ho.

Així, quina és la voluntat principal del taller?
Que les dones vegin que hi ha eines per a poder-se defensar. I que, si els interessa i hi ha bona acollida i la valoració és positiva, l’Ajuntament ho obrirà. Ja és cosa nostra aconseguir crear l’interès per l’activitat.

Parli’m del projecte de curs. En quin estat es troba?
En un estat embrionari, estem calculant pressupostos, organitzant-nos… És un projecte gran i hi ha moltes persones implicades, no el pot fer una persona sola.

Qui impartirà els cursos?
Buscant aquest plus que et deia, hi haurà un professor de Judo, un de Kárate, un de tai-histu. Tots són especialitzats amb una disciplina, però a més tenen el títol de defensa personal. A més de la defensa a nivell físic, volem anar un pas més enllà i hem incorporat la figura d’una psicòloga, que ja serà present en el taller de dues hores.

Quin ha de ser el paper de la psicologia?
La idea és que la psicòloga no ensenyi les tècniques de defensa personal, sinó que se centri en el bloqueig i la por. Si no reacciones no et pots defensar.

PUBLICITAT

Apoderar-nos?
Sí. I és una feina que no només farà la psicòloga. Una membre del club que s’està traient el títol de professora també impartirà el curs. Així, demostrarà que no hi ha diferències entre homes i dones per aconseguir la tècnica. Veure una dona formada amb aquestes capacitats, motiva i demostra que es pot aconseguir.

Esteu oberts a suggeriments?
Sí. Nosaltres tenim la voluntat d’oferir un producte complet al màxim, així que el projecte està obert. Si notem que hi ha mancances, les suplirem. La idea inicial és fer vuit sessions al mes i en dues que hi hagi la psicòloga. Amb totes les formacions aconseguirem un resultat més complet.

És important oferir un servei integral?
Estem parlant de vides humanes. No et vull vendre una extraescolar. Amb aquest tema s’ha de ser professional, perquè està passant. És obrir el telenotícies i veure: “víctima de gènere, mort d’una dona…”. La resposta ha de ser seriosa, no pot ser un passatemps. No anem a fer una classe de zumba. Cal fer una classe ben feta, que tingui fonaments, explicació… que pugui donar suport psicològic a les víctimes. En definitiva, la idea és aconseguir un producte el més complet possible, que si no és més complet és perquè jo no ho sé fer.

Per què és necessària la defensa personal?
La figura del dolent, sempre hi serà. El que falten són eines per defensar-se. L’ideal seria que no existís el violent, el maltractador, el violador… Però fa mil anys hi havia assassins i d’aquí 50 anys n’hi haurà. Mentre hi hagi una persona en perill, ha de rebre els recursos necessaris. I nosaltres som una resposta.

El projecte és exclusiu per al Vendrell?
Disposo del tatami, del vehicle per moure’ns i dels professionals. Així que ens mourem on ens demanin.

“El que volia era tornar a casa”

També et pot interessar

Comentaris