“Em considero una persona adulta que encara conserva alguna espurna de nen”

Avatar
04/01/2019 - 12:08h

Ernest Albà, nascut a Vilanova fa 46 anys, té moltes arrels a la capital del Garraf, és net de Josep Albà i Maria Ricard, fundadors de la centenària Merceria Albà.
Des del 2003 viu a Moja, i en certa manera va ser per casualitat el seu arrelament a Olèrdola. Professionalment treballa de comercial per un laboratori farmacèutic francès, i la seva gran passió és el col·leccionisme de Playmobil. Aquesta és una línia de joguines produïdes per l’empresa alemanya Brandstätter, fundada l’any 1876 i a Espanya va arribar el 1976 de la mà de la casa Famosa. ElsPlaymobil són unes figures articulades d’uns 7,5 cm, de les quals se n’han venut uns 2.000 milions arreu del món.

Actualment quantes peces té la seva col·lecció?
Sincerament no ho sé amb exactitud, de fet no les he comptades mai, però deuen ser al voltant de les dues mil. A més dels Playmobil, també tinc altres peces, com edificis, diferents decorats i animals o attrezzos.

Recorda quin any va començar i quina edat tenia?
De tota la vida recordo tenir playmobils. De petit me’ls regalaven. Però el fet de col·leccionar-los de forma més seriosa m’ha vingut de més gran, un cop he pogut comprar-les jo.

Com va néixer aquesta afició pel col·leccionisme de Playmobil?
En néixer el meu fill gran va començar la meva afició al col·leccionisme del Playmobil, anàvem a les fires i vaig començar a tenir-ne una miqueta d’entre tota l’extensa gamma, però la temàtica que més m’ha agradat són els cavallers. Els col·leccionistes de Playmobil ens centrem en temàtiques més concretes.

Recorda la primera peça que va incorporar a la seva col·lecció? I la darrera?
Clar, la primera peça va ser l’avió, que li vaig regalar al meu fill. La darrera incorporació són un centenar de cavallers romans.

Podríem dir que és una col·lecció viva, que es va incrementant?
Totalment, és molt viva, constantment es va incrementant.

On les troba?
Les peces antigues a les nombroses fires que se celebren o botigues especialitzades. Sempre surten al mercat moltes novetats, a més, internet és un bon recurs per als col·leccionistes per poder aconseguir peces concretes que pots adquirir a qualsevol lloc del món. No hi ha fi, són moltes temàtiques, bombers, policies, lleure, cavallers, cowboys, caçafantasmes…

En aquesta col·lecció hi ha molts gèneres diferents…
Seria impossible tenir de tot, per això el que fem els col·leccionistes és especialitzar-nos en la temàtica que més ens agrada. Les peces són mundials, en ocasions especials i en surten al mercat edicions limitades a alguns països. Gràcies a internet podem tenir-hi accés.

És una col·lecció únicament per mirar o també s’hi pot jugar?
Jo entenc que les col·leccions
són per jugar-hi. A casa, el que fem és muntar i jugar mentre està instal·lada la temàtica concreta, després la desmuntem i canviem de temàtica.

Vostè es considera un nen que s’ha fet adult, o una persona adulta que és nen?
Una persona adulta a qui li queda alguna espurna de nen. De fet, és també una forma de tenir aficions i complicitats amb els nostres fills. A ells, el fet de jugar amb els Playmobil els apassiona tant o més que a mi.

Hi ha diferents associacions de col·leccionistes de Playmobil. És un bon canal per intercanviar experiències?
Hi ha moltes associacions, per tot Espanya. És un molt bon canal per intercanviar experiències, problemes que puguis tenir o per aconseguir peces i agafar idees per poder exposar a les fires.

Com viu vostè aquesta col·lecció?
Amb molta passió! No deixo de pensar en els diferents diorames que puc muntar, en adquirir aquella peça especial que li donarà el toc final. També m’agrada personalitzar els personatges intercanviant peces entre ells.

Els col·leccionistes estimem totes les peces, però n’hi ha alguna de concreta que apreciï més?
No tinc una peça en concret, però si una temàtica, el que més m’agraden són els cavallers.

Imagino que també hi ha peces molt buscades. Quines són i quin preu poden tenir al mercat?
El més buscat pels col·leccionistes són les peces dels anys 70. Antigament es fabricaven a Onil, a la província d’Alacant i la qualitat era molt superior a les fabricades actualment. Actualment es fabrica tot a Malta.

Per acabar, quina peça ha demanat a la carta dels Reis?
Home, demanar per demanar, un Playmobil capellà corresponent a l’edat mitjana.

També et pot interessar

Comentaris