“Fer una activitat com la marxa aquàtica em fa sentir bé, més fort i feliç”

El llorencenc Lluís Camell, en plena sessió de marxa aquàtica (Foto: Ada Lluch)
19/09/2024 - 20:18h

Entrevistem Lluís Camell, format com a monitor de marxa nòrdica i aquàtica.

El llorencenc Lluís Camell, a banda de ser molt conegut al Vendrell i a la comarca del Baix Penedès en la seva faceta professional com a càmera i tècnic audiovisual de RTV El Vendrell, és una persona que els últims anys s’ha format com a monitor de marxa nòrdica i aquàtica i ja ha esdevingut un professional esportiu inscrit en el Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC), que li permet dirigir activitats físiques.
Va ser l’impulsor del projecte ‘Emsentobé’, per la promoció de l’activitat física, i aquest estiu ha dirigit classes de marxa aquàtica a la costa vendrellenca.
En aquesta entrevista explica com va superar uns problemes físics precisament començant una activitat física, a més de dur una dieta vegana.

Què el va portar a voler vincular-se d’alguna manera professional al món de l’esport?
Un dia vaig practicar marxa nòrdica, em va agradar molt i vaig voler saber quines titulacions necessitava per poder dedicar-m’hi. A Catalunya es necessita donar-se d’alta en el registre de professionals de l’esport i primer només me’n vaig informar, sense més.

I quin va ser el següent pas?
Vaig tenir problemes d’asma i d’aŀlèrgies, em costava molt respirar pel nas, i en el moment d’arribar la pandèmia era persona de risc perquè, a més, havia guanyat pes. En acabar la pandèmia em van donar un tractament nou que em va anar molt bé i també em van recomanar fer exercici de forma assídua, més enllà de l’activitat de caminar en el dia a dia. Fer esport d’una manera saludable.

Sempre ho és, de saludable, no?
No necessàriament, perquè existeix l’esport competitiu i d’alta exigència física, que no ho és tant, de saludable.

Doncs què va fer?
Inicialment, formar-me com a professional de l’esport i de marxa nòrdica, però de seguida vaig conèixer també la marxa aquàtica, em va agradar molt i vaig veure que tenia un gran potencial per millorar la meva salut i també vaig formar-m’hi.

Com es va formar?
Vaig participar en el segon curs de monitor de marxa aquàtica a Catalunya, amb una titulació que atorga la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, i ho vaig barrejar amb l’activitat formativa com a entrenador. A partir d’aleshores intento convèncer sobre la necessitat de dur una vida activa per mitjà de l’exercici físic, sigui la marxa nòrdica, aquàtica o el que sigui.

Vengui’m les virtuts de la marxa nòrdica…
D’una manera més o menys senzilla, pots fer molt més que caminar. Fent servir els bastons, camines millor i treballes es calcula que un 90% de tota la musculatura sense ser tan lesiva com sortir a córrer.

No hi ha la percepció que és anar a caminar ràpid i ja està?
Malauradament, sobretot entre els homes, hi ha també aquesta idea. A aquestes persones els diria que vinguessin 10 minuts a fer marxa nòrdica amb mi i veurien que no és així. Costa agafar la tècnica, però quan l’has aconseguit és una activitat molt natural. Vull trencar amb la idea que si no es fa una hora d’exercici i, en canvi, només se’n fa 10 minuts no serveix per a res.

Sembla saludable, sí…
L’OMS recomana fer entre 150 i 300 minuts a la setmana d’activitat moderada, com caminar i pujar escales, i entre 75 i 150 minuts d’activitat vigorosa. L’activitat física és bona per prevenir malalties, durant i després d’aquestes. Als pacients amb càncer se’ls recomana la marxa nòrdica; sota un control, esclar.

Parli’m ara de la marxa aquàtica.
És un tipus d’exercici semblant al de la nòrdica però en un medi diferent, el de l’aigua, que permet fer-lo sense que hi hagi impacte a les articulacions. És una activitat divertida que ha tingut molt bona acceptació aquest estiu.

N’ha dirigit tres sessions a la platja de Coma-ruga. Tindran continuïtat?
Sí, aquesta és la idea de cara a l’estiu de l’any que ve. La gent que hi ha participat n’ha gaudit. A mi, a més, m’està bé que, en la majoria dels casos, les persones vinguin sense una idea preconcebuda del que es trobaran. Els sorprèn força l’activitat física.

Quins beneficis saludables li ha aportat a vostè?
Em fa sentir bé, em sento més fort i soc feliç, i això ja és molt important. Insisteixo a tothom que, ni que sigui 10 minuts al dia, és important fer exercici físic. Potser hi ha gent que no troba una hora per anar al gimnàs o pagar la quota que comporta, però tothom pot fer exercici intens 10 minuts al dia. Cal moure’s sense passar de la taula d’ordinador a un banc de pesos.

També et pot interessar

Comentaris