“L’alcaldia de proximitat és un projecte paraigua, perquè tan important és què fem com el com ho fem”

Francisco Romero, al despatx de l’Alcaldia de Vilafranca del Penedès.

Entrevista a l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Francisco Romero, coincidint amb el primer any de mandat.

Francisco Romero ha complert el seu primer any com a alcalde de Vilafranca amb l’agulla ja enfilada en molts projectes però, sobretot, amb la percepció al carrer que es fa feina i es fa ben feta. Acontentar tothom és missió gairebé impossible, però la seva alcaldia de proximitat, de la qual fa gala i considera el seu gran projecte global de mandat, ja dona fruits. En aquesta entrevista fa el seu examen particular dels primers 365 dies com a alcalde i parla d’alguns dels temes que va desenvolupar amb més detall durant l’exposició del balanç que va fer la setmana passada.

Un any a l’alcaldia. Creu que ho està fent bé?
Tinc la sensació que la gent de Vilafranca volia una nova etapa. El nostre equip està content i iŀlusionat. Hi ha la sensació que cada dia ens agradaria fer més coses. La valoració és realment positiva.

S’esperava un primer any tan ‘plàcid’, sense grans sobresalts?
El nostre estil, ja quan estava a l’oposició, sempre va ser mirar d’arribar a acords. La governabilitat depèn del camí que vulgui agafar cada grup municipal. I el que importa és que som coherents i estem fent el que en campanya vam dir que faríem.

CUP i VeC han aplaudit el canvi de tarannà a l’Ajuntament.
Tots els camins estan oberts, el diàleg i la voluntat d’acord és per a tots els grups, i cada grup que agafi el camí que més li encaixi. Tenim acords puntuals amb tots els grups. El que importa és que en els temes de més magnitud hi ha acord i això és mèrit de tots els grups municipals.

En canvi, Junts i ERC li demanen que abandoni la política d’aparador.
És veritat que m’agrada explicar el que faig cada dia perquè la gent vegi què fa el seu alcalde i l’equip de govern. Aquesta crítica l’entomo dins de la lògica de govern-oposició.

Va dir que començava en solitari i continua en solitari. Hi ha lloc per a algú més en aquest govern?
Jo vaig deixar tots els camins oberts i així continuen. No hi ha res predeterminat. Sempre dic que per casar-te, a més de la convivència s’ha de coincidir molts cops. Una cosa és anar aprovant temes i l’altra és fer un acord de govern. La governabilitat es pot fer possible tant des del govern com des de l’oposició.

Què el fa sentir més orgullós d’aquest primer any?
L’alcaldia de proximitat és el projecte paraigua, perquè tan important és el què fem com el com ho fem. És la nostra marca pròpia que marca l’estil del govern.

I el que més el preocupa?
Hi ha temes preocupants que compartim amb altres ciutats, com la seguretat, la situació del jovent per accedir a un habitatge o al mercat laboral, mantenir l’ascensor social perquè ningú es quedi fora del progrés…

Últimament, la seguretat ciutadana sempre fa podi en les preocupacions generals.
I hi hem posat eines per millorar: l’app de la Policia Local, de la qual hem ampliat la funcionalitat, la figura del sereno i la policia de proximitat són eines que funcionen perquè ens permeten anticipar-nos.

L’amoïna que la zona de l’estació sigui un punt calent pel que fa a seguretat?
És una dada objectiva que l’estació de Rodalies és el punt d’entrada de la delinqüència reincident. Mentre no hi hagi acompanyament jurídic, l’única manera que tenim de fer-hi front és amb mètodes com la instal·lació de càmeres de videovigilància, la mesura que hem pres d’avançar l’horari de tancament de supermercats i, en definitiva, mesures per anticipar-nos i preveure problemes de convivència.

Què vol per a la Vilafranca dels pròxims anys?
Volem que hi hagi oportunitats econòmiques i socials per a tothom, que passin coses a Vilafranca, que hi hagi una derivada econòmica a l’empresa, al comerç, que es reforci la capitalitat no només del vi, sinó també en l’àmbit esportiu i cultural, i això passa per tenir projectes potents, que Vilafranca pugui destacar a l’agenda catalana, estatal i europea amb projectes singulars i això es tradueixi en més oportunitats i més benestar per a la ciutadania.

Va dir que tenia una llista d’una vintena de projectes singulars per a Vilafranca.
El que volem és que hi hagi projectes a tots els barris, per poder posar al dia l’espai públic. Tenim grans projectes com la nova biblioteca, que implicarà una revitalització del Molí d’en Rovira, ja que s’hi han aprovat temes de planejament urbanístic importants. També altres com les actuacions al centre, que s’estendran cap al nord, carrer Santa Magdalena i entorn, i cap al sud, amb tot l’eix del carrer Sant Pere.

Parlem d’equipaments: caserna de la Guàrdia Civil.
Ja vam dir que hi volem ubicar la comissaria de la Policia Local. Tenim un estudi que indica que es tracta d’un entorn que té aluminosi. Sembla difícil que se’n pugui aprofitar alguna part, per tant, sembla que anem cap a l’enderroc.

Antic hospital.
És un edifici de 3.000 m2. Volem ubicar-hi l’escola de música, però quedarà espai per a altres usos, segurament relacionats amb les arts escèniques, per exemple. Ara un equip hi treballa per determinar com està la instal·lació.

Es posarà maca la vila, però com aconseguir que la gent s’hi quedi a comprar, a passejar…
Primer ens hem d’assegurar que els vilafranquins prefereixin comprar al nostre comerç i no la venda online o marxar fora. Que comprar a Vilafranca és una bona opció i que després es pot gaudir d’una oferta cultural i de restauració de nivell. Això ens dona singularitat. Hem de consolidar Vilafranca com a capital comercial afegint més esdeveniments. I aquí és on entra el desenvolupament de l’eix del carrer Comerç, vinculat a l’enoturisme; pròximament amb l’obertura de Vinseum, i en esports, esdeveniments de primer nivell d’hoquei, natació, bàsquet, que generen molt de moviment de gent que permetrà que pernoctin a la ciutat, que comprin i que gaudeixin de Vilafranca.

També haurien de passar coses per als joves, que no hagin de marxar fora a divertir-se.
Tenim clar que cal incentivar l’oferta de locals privats amb un sistema d’ajuts que els permeti millores als seus locals. També volem posar al dia alguns equipaments municipals que permetrien fer-hi activitats.

Per exemple?
Tenim Cal Bolet, que ha anat perdent usos per diferents mancances. Per tant, una de les propostes per al nou pressupost serà posar al dia Cal Bolet. Un altre tema que vull debatre amb els grups és la sala annexa a l’Auditori, amb un aforament de vora 300 persones. Tot plegat adaptant la normativa per buscar l’equilibri entre les activitats i el descans veïnal.

També et pot interessar

Comentaris