Problemes psicològics globals

22/06/2024 - 10:53h

Maite Colomer

Dijous passat, 13 de juny, es va presentar l’informe ‘Equilibristes: les acrobàcies de la joventut per sostenir la seva salut mental en una societat desigual”, elaborat pel Consejo de la Juventud de España i Intermón Oxfam.

Aquest estudi confirma la major prevalença de problemes de salut mental entre els que pateixen desigualtats econòmiques o de gènere i més encara entre les persones amb situació de carència material severa.

Observa també la precarietat laboral dels joves, que afecta amb més duresa dones i joves immigrants, i recull el pessimisme de la joventut davant el seu futur laboral i econòmic.

La ideació suïcida es duplica entre les persones que pateixen dificultats econòmiques i es dona més entre les dones que entre els homes.

La psicologia s’ocupa de la salut mental, tant individual com col·lectiva. A mesura que la societat evoluciona i s’enfronta a nous reptes, la psicologia és cada vegada més important per comprendre i abordar aquests problemes que veiem que estan estretament relacionats amb situacions socials i econòmiques concretes.

Recentment hem passat pel tràngol d’una covid que ha provocat ansietat generalitzada a tota la població, i el sector que n’ha patit més les conseqüències en el vessant psicològic han estat els joves.

Estem entrant en una època de canvis climàtics, acompanyats d’ecoestrès, un altre problema psicològic global.

La psicologia pot ajudar a abordar problemes globals, a entendre’ls i prendre mesures per solucionar-los, però està en mans de les institucions posar en marxa les estratègies i el finançament per enfrontar-se a aquests reptes. Queda un llarg i complicat camí per recórrer si no volem un sistema sanitari encara més col·lapsat del que està ara.

També et pot interessar

Comentaris