L’Alzinar, la Rovira Roja, Els Monjos, La Ràpita i Castellet, punts negres de la pedregada de dissabte

03/06/2024 - 12:57h

En aquestes zones s’ha perdut el 100% de la producció de raïm

La violenta pedregada que va patir dissabte a la tarda l’Alt Penedès ja té xifres d’afectació. Unió de Pagesos ha confirmat avui que l’Alzinar (Guardiola de Font-rubí), la Rovira Roja (Sant Martí Sarroca), Santa Margarida i Els Monjos, La Ràpita, Castellet i la Gornal i una petita zona de Castellví de la Marca són els punts negres de la tempesta amb pedra que durant uns minuts va convertir aquesta zona de la comarca en un camp de batalla. L’epicentre absolut de la tempesta es va localitzar a Santa Margarida i Els Monjos i La Ràpita

En el conjunt de la comarca, les hectàrees afectades arriben a les 1.500. Es calcula una pèrdua de 7 milions de quilos de raïm que generaran pèrdues de 5 milions d’euros als productors.

En els punts negres, l’afectació a les vinyes arriba al 100%. El raïm estava en plena fase de creixement i la força de la pedra ho ha malmès tot. També es van produir afectacions importants a Sant Joan de Mediona, Vilobí, i Pacs del Penedès (entre el 50 i el 70%).

La tromba de pedra i vent va tenir tres fases. Va entrar per l’Alt Penedès amb molta força pel nord i va afectar, primerament, les àrees de Sant Joan de Mediona, Guardiola de Font-rubí i Sant Martí Sarroca. Posteriorment, va frenar lleugerament la seva capacitat destructiva creuant Vilobí, Pacs i La Bleda i, de sobte, va tornar a agafar embranzida per descarregar amb violència extrema sobre Santa Margarida i Els Monjos i La Ràpita.

Josep Marrugat, responsable de la Vinya i el Vi d’Unió de Pagesos, explicava que “jo personalment no veia una tempesta d’aquesta violència i amb aquestes afectacions tan grans des de fa 30 o 35 anys. En moltes explotacions la destrucció de la vinya és absoluta”. A més de perdre la collita d’enguany, també hi ha seriosos dubtes en relació a la de 2025.

Marrugat ha asenyalat que “em temo que la tempesta de dissabte pot acabar provocant, fins i tot, que alguns productors ho acabin deixant. Portem massa anys amb massa problemes i ara que semblava que la campanya començava bé, ha arribat la pedregada”.

També et pot interessar

Comentaris