“Volem que la festa major del Vendrell sigui apta i tingui propostes per a tothom”

Els Administradors de Santa Anna 2024.
21/05/2024 - 09:20h

Entrevistem els Administradors de Santa Anna del Vendrell 2024.

Els administradors de Santa Anna –Ivet Carbajo, Pere Montserrat, Ismael Muñoz, Sabine Piccini i Clara Rovira– ja tenen força tancada la programació de la festa major del Vendrell d’aquest 2024. Un sisè administrador, Christian L. Adell, va renunciar al càrrec l’últim trimestre del 2023 per motius personals. Recentment han presentat la imatge i els concerts i s’espera que en els propers dies donin a conèixer qui pregonarà la festa de final de juliol. El 3d8 els ha reunit al seu local de trobades, cada cop més habituals conforme s’acosta l’esdeveniment.

Com va la gestió de la festa major?
De moment, amb els nervis controlats [riuen]. Cada vegada incrementem les reunions i, per exemple, tenim un contacte directe i periòdic amb els tècnics de Cultura, que són persones que ja hi treballen cada any. És de molt bona ajuda, sobretot per saber si hi ha coses que van més o menys bé de temps per tancar-les.

Quina llibertat se’ls dona des de l’Ajuntament per tancar un acte?
La tenim tota mentre, esclar, s’ajusti al pressupost disponible. També és veritat que comences amb unes intencions i després t’has de limitar una mica. D’altra banda, a la festa major del Vendrell tenim moltes tradicions i el calendari ja per si mateix té una sèrie d’activitats que venen predeterminades. Això fa que, a vegades, el marge d’innovació es limiti una mica. Ara bé, a banda de tot el que és el tema folklòric cultural, tenim tota la llibertat per portar un espectacle o grup musical o un altre.

Parlem de la proposta musical. Què han previst entre la tarda i nit del 25 de juliol, Sant Jaume, i la jornada del 28, Dia del Gos?
Els concerts de nit per a un públic jove es mantenen al Botafoc, i pel que fa a les actuacions previstes, hi haurà, el 25, Los Manolos, El Pony Pisador, Banda Neón i Mon DJ; el 26, amb totes les intèrprets femenines, actuaran Ambauka, Los 80 Principales, Julieta, Las Que Faltaban i Tatiana Cabezas; el 27, Fórmula V, els italians Talco, potser el primer grup internacional en una festa major; Estopaos, tribut a Estopa; i Caste Brothers DJ, i el 28 de juliol, Dantuvi, el grup d’havaneres Xató, Aŀlèrgiques al Poŀlen, Figa Flawas, Ruc’n’Roll i La Vanda. Hem volgut que la festa major sigui apta i tingui propostes per a tothom. També inclou que hi hagi diferents estils de música cada dia.

També per a persones amb diferents necessitats cognitives, oi?
Sí, des del 2019 es busca fer també actes adaptats, per exemple, a les persones amb una alta sensibilitat. L’any passat es va obrir la porta a l’espai inclusiu o tranquil durant la cercavila i ara volem potenciar-ho. Hi haurà un punt inclusiu a la plaça del Tívoli, on cada dia es faran activitats adaptades.

Aquest any es commemora el desè aniversari de la recuperació de la figura dels administradors de Santa Anna. Faran res per recordar-ho?
Durant la festa, no; però fa unes setmanes ja es va fer un petit acte i hi ha prevista la presentació d’un llibret. Tot i això, encara no està tancat el programa complert.

Tenen alguna mena de vincle personal directe amb la festa major?
Sí, gairebé tots hem ballat algun ball. Quan (Sabine Piccini) vaig arribar al Vendrell fa 16 anys, vaig entrar a l’Associació L’Embarcada, i ballar 4 o 5 anys amb els Pastorets em va servir per tenir una integració impressionant, parlar el català i entendre la cultura; avui, els meus fills també ballen. Jo mateix (Pere Montserrat) he estat 5 o 6 anys amb les Gitanes i quan puc faig castells també. Jo (Ismael Muñoz), per exemple, de petit tocava la gralla, després vaig estar uns 5 anys al Cabrot, 2 a les Gitanes i també m’escapava als assaigs dels Nens. Jo (Clara Rovira) vaig ser dels nens i nenes que vam estrenar el Ball del 4 de Març i també vaig estrenar després el Ball de Faixes i, finalment, he estat al Ball de Valencians, del qual he estat vocal. L’única que no he estat en cap ball soc jo (Ivet Carbajo), però sí que estat implicada en el teixit associatiu del Vendrell, com en comissions de barri, esplais i Reis.

El passat 27 d’abril van fer pública la imatge i el lema de la festa major d’enguany, ‘De traca i mocador’. Com es tria la imatge?
Es fa una convocatòria pública i el jurat, format per tots nosaltres –que tenim 2 vots en la decisió final– i 3 persones que escollim –amb un vot decisiu cadascuna–, fa un primer triatge (aquest any, entre 9 opcions presentades) i després, a partir l’estil i ‘book’ artístic d’aquestes, es vota entre les 3 persones finalistes. Aquestes presenten finalment un treball ja amb el lema i la idea que volem de la festa.

S’allarga gaire, tot aquest procés?
Tothom té un mes per presentar-se a la convocatòria; quan s’escullen els finalistes se’ls presenta la idea en una setmana i després en tenen dues més per fer l’obra amb el projecte original.

També et pot interessar

Comentaris