La matinada d’aquest dimarts ha mort el vilafranquí Ramon Saumell i Poch

23/04/2024 - 12:10h

Fotògraf i divulgador, especialitzat en la fotografia i la documentació del bestiari festiu i popular fa unes setmanes havia donat imatges històriques a l’Arxiu Comarcal.

La matinada d’aquest dimarts ha mort de manera sobtada el vilafranquí Ramon Saumell i Poch. Fotògraf i i divulgador, tenia 86 anys i la seva passió era la documentació del bestiari festiu i popular de Catalunya i Occitània. Des del 1970 la seva principal ocupació havia estat la fotografia de figures de bestiari popular (principalment, dracs, àligues, mulasses i cavallets) i el muntatge i publicació d’audiovisuals sobre aquests elements. Amb l’increment del nombre de figures de bestiari arreu de Catalunya, Saumell va iniciar una exhaustiva tasca de seguiment i arxiu fotogràfic de tot el bestiari festiu del país, i disposava d’un fons de milers de fotografies, i de divulgació d’aquestes en audiovisuals, articles, llibres i exposicions. També havia publicat les seves fotografies en nombrosos llibres i articles sobre cultura popular i en audiovisuals propis o d’altres autors. El 2014 va rebre el guardó Premi Best de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

El gener d’aquest any, Saumell va fer la donació d’una col·lecció de pel·lícules enregistrades els anys 50, 60, 70 i 80 en 16 i 8 mm. Hores i hores de gravació tot digitalitzat amb imatges inèdites d’actuacions castelleres i de les festes majors d’aquelles èpoques, algunes amb una imatge de molta qualitat per l’època en què era. En total, 52 arxius que els Castellers de Vilafranca per la seva banda havien de lliurer a l’Arxiu Comarcal perquè aquest en faci la conservació i la catalogació adient.

Fa un mes el 3d8 li va fer una entrevista que aquí reproduïm.

També et pot interessar

Comentaris