“La primera proposta per a Les Planes del Vent era de 80 ha i ara es parla de 48 ha”
Entrevistem l’alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, arran de la polèmica al municipi sobre el polígon de Les Planes del Vent
El municipi de la Bisbal del Penedès viu des de fa unes setmanes una polèmica ciutadana arran de la presentació per part d’un promotor privat d’un projecte per a la construcció d’un polígon logístic-industrial a Les Planes del Vent, que ha ocasionat una certa oposició al nucli del poble i al barri de la Miralba i que el govern (Compromís amb la Bisbal –5 regidors– i PSC i ERC, un tripartit amb 7 regidors) defensa davant d’una oposició formada per 2 regidors de La Bisbal Decideix-CM i 2 més de Tots Som La Bisbal-UB. L’últim element de polèmica és la petició de convocar una consulta ciutadana sobre el projecte. El 3d8, a més d’informar del punt de vista dels moviments contraris al polígon, ha parlat amb l’alcaldessa, Agnès Ferré.
A què atribueix els moviments contraris al polígon Les Planes del Vent?
A la postura, legítima, d’estar en contra d’una proposta. Quan en va entrar a l’Ajuntament un primer projecte, el novembre del 2022 i que era més gran, es va formar una llista per a les eleccions [La Bisbal Decideix] contrària al projecte, tot i que ja aleshores des del govern vam dir que no es faria perquè el vèiem sobredimensionat pel que és la Bisbal. Ja vam dir que estudiaríem qualsevol proposta, per si era o no viable i positiva per al municipi. Si no ho és, la tirarem enrere, perquè tampoc és una iniciativa pública. Aquell grup es va presentar a les eleccions municipals bàsicament per anar en contra de qualsevol nova zona industrial a la Bisbal. S’activen quan hi ha una proposta perquè es van presentar exclusivament per a això.
Quina diferència hi ha entre el projecte inicial del 2022 i l’actual?
Bàsicament, que a la primera proposta es parlava d’unes 80 hectàrees i estava molt propera a la zona urbana, a les cases; mentre que a la que ens van entrar el novembre passat es parla d’una zona industrial de 48 hectàrees i, a més, està rodejada de zones verdes i el 10% legal per a equipaments municipals, on l’Ajuntament pot no fer-hi res o fer-hi el que vulgui, com ara espais esportius o culturals.
Què hi vol fer, el seu govern?
Un centre de formació, perquè ja fa un any que pensem en un pla d’impuls del polígon juntament amb les empreses d’altres polígons, perquè nosaltres i tota la comarca ens trobem amb el problema que hi ha una manca de persones formades amb el que necessiten les empreses. Com a municipi petit, no tenim espais homologats per poder fer aquesta formació. I pel que fa a la resta d’espai per a equipaments, volem fer un procés participatiu perquè la gent de la Bisbal pugui decidir què hi vol, si és que hi vol res, o que quedi com una zona verda més.
Què en pensa, de la petició d’una consulta sobre Les Planes del Vent?
El govern, com en tots els aspectes, estem per governar i decidir què es fa al municipi. El que no es pot és consultar per cada decisió a prendre.
Com s’argumenta, però, acceptar un nou polígon industrial quan al Baix Penedès n’hi ha encara de buits?
Els que hi ha buits es van fer fa uns 30 anys amb les necessitats d’aleshores, amb una parceŀlació per a tallers i empreses petites. Ara les noves empreses que es volen instaŀlar necessiten parceŀles de 10.000 m2, per exemple, i això és el que no troben.
No es podria, doncs, reurbanitzar aquests polígons per a empreses que volen més espai?
Sí, però parlem també de polígons que, sovint, no tenen prou espai. I també cal una gran inversió i, a més, hi ha el tema de la ubicació dels polígons. Les empreses busquen eficiència i és per això, per exemple, que el polígon de Les Planes Baixes [el del Corte Inglés] ja està ple al cap de 5 anys. A la Bisbal tenim molt bona connexió amb les autopistes.
Sap quines empreses volen instaŀlar-se a Les Planes del Vent?
N’hi ha tres ara per ara, una de logística i dues d’industrials. Ara bé, tot és molt incipient i formalment tampoc en sabem res en ferm, perquè, entre altres raons, no en som els promotors. A més, si tira endavant, perfecte; però si no, potser perquè la Generalitat no hi dona l’última paraula, doncs quedaria en res i no hi hauria conseqüències.
La proposta actual s’allunya dels habitatges?
Sí, però en aquest punt em saben greu les opinions, que totes elles són respectables, que es basen en afirmacions i arguments que són erronis. És el que vam dir l’altre dia a la reunió de ‘Joc net’, en què no es van presentar els de La Bisbal Decideix. Em van arribar a venir a veure gent de la Miralba esgarrifada que deia que les naus industrials començaven just al costat de l’últim carrer. Doncs, no! Des de les últimes cases hi ha una part de vinya, un torrent, una altra part de vinya, la carretera i després encara comença la zona verda del polígon.
La Bisbal Decideix ja diu que la va avisar que no aniria a reunions informatives tancades sobre aquest tema…
A mi directament no m’han dit res, tot i que ho publiquen a les xarxes socials. S’ha de ser més seriós i l’única que em va respondre la carta i va venir a la reunió va ser la Maguy Antolín [regidora de Tots Som La Bisbal-Urbanitzacions].
Acabo amb la consulta ciutadana que demana una comissió sobre l’acceptació o no que es faci el polígon Les Planes del Vent. Què en pensa?
Al desembre vam dir que no perquè hi va haver eleccions l’any passat i el tema estrella va ser si hi hauria polígon o no i, per tant, no és un tema nou. Naltros sempre hem dit que estudiarem les propostes que arriben, mai sí a aquell primer polígon, i el resultat va ser clar: 5 regidors per a Compromís i 2 per a La Bisbal Decideix. Amb un 5 a 4 potser sí que caldria més la consulta, però el resultat electoral va ser clar. Ara bé, també vaig dir als promotors que entenc que es pot fer una consulta, però no anar votant fins que no surti el resultat que vols. Una consulta mai pot ser l’alternativa a un govern que ja ha iniciat un procés, sinó potser quan no saps el que vols fer. El resultat de les eleccions ens dona la legitimitat necessària. El govern està per governar i tu pots estar-hi en contra, només faltaria, però ara ho valorarem tot plegat. Tenim 3 mesos per dir si acceptem o no de fer la consulta, però tampoc trigarem a dir-ho.
De què dependrà el sí o no?
Ho valorarem, però potser no val la pena de fer una consulta sobre una cosa que se sap que tirarà endavant.
Si l’accepten, quin seria el següent pas?
Segons una llei catalana, la comissió que l’ha presentat, que demana que només votin el nucli del poble i la Miralba, té uns dies (no recordo si són 20) per presentar un mínim de signatures necessàries de suport a la consulta, que és d’un 10% del cens d’aquells sectors. Si les reuneixen, ha de ser l’Ajuntament qui convoca la consulta i la Generalitat n’ha de fer el seguiment.
De quanta gent parlem?
Al municipi som unes 4.200 persones; al poble, uns 1.700 o 1.800 habitants, i a la Miralba, una mica més d’un centenar.
I si el govern rebutja fer la consulta?
N’haurem d’argumentar els motius i la comissió que la promou pot presentar un contenciós-administratiu, evidentment també argumentant els motius pels quals cal fer la consulta.
Si s’acaba fent, entenc que hi podria haver una campanya a favor i en contra del polígon…
Sí, esclar. Tot i això, al novembre ja vam fer una reunió explicant el projecte, en què va venir el promotor, l’empresa que l’està redactant i que va aplegar unes 200 persones. El govern ja vam dir aleshores per què vèiem bé aquest projecte, més petit que l’inicial del 2022.