“Tot i les obres executades,encara hi ha un 40% de l’aigua que prové dels embassaments”
Entrevistem l’advocat Lluís Ridao, exgerent i director general de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) entre els anys 2016 i 2021.
Llicenciat en Dret per la UAB i membre de l’Iŀlustre Col·legi Oficial d’Advocats de Terrassa, Lluís Ridao compta amb més de 35 anys d’experiència en assessorament d’empreses privades i en el sector públic i, entre altres càrrecs a la Generalitat de Catalunya, va ser gerent i director general de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) entre els anys 2016 i 2021. Aquest dissabte farà de moderador en l’acte a Vilafranca del Penedès ‘Jornada sequera extrema. Claus de l’escenari a Catalunya i el Penedès’, organitzada per Junts x Catalunya de l’Alt Penedès.
Quin és l’objectiu de la jornada?
Donar una visió de país més resilient i més preparat per afrontar el futur en un moment que tenim fibra òptica i tota mena de tecnologia a casa i ens estem qüestionant si ens arribarà l’aigua a l’aixeta. De fet, ja hi ha pobles que no en tenen prou i el canvi climàtic, amb la reducció de pluges, ens ha de fer pensar si hem planificat, i si ho hem fet prou bé.
Com estem en infraestructures per garantir poder tenir aigua?
Tot i les executades per ampliar dessaladores i fer-ne de noves, encara hi ha un 40% d’abastiment d’aigua que prové dels embassaments i que, estant pràcticament a les últimes, no arribarem
a temps de fer les obres per suplir aquest 40%. S’han perdut dos anys i mig en què les obres necessàries no estarien acabades, però amb un temps prudencial podrien estar-ho.
Per què es va aturar el projecte de la dessaladora del Foix, a la zona de Cubelles-Cunit, planificada fa més de 10 anys i que ara es recupera?
Perquè després de la sequera del 2008-2009, totes les obres que es van haver de fer, com la construcció de moltes depuradores, van provocar un endeutament a l’ACA de més de 1.500 milions d’euros. El govern de la Generalitat va prioritzar pagar aquest endeutament que no pas ampliar la dessaladora de la Tordera [a Blanes] i fer la del Foix. Hi va haver la previsió que l’any 2028 ja no necessitéssim aigua dels embassaments, però no podrà ser.
Per què hi ha tantes fuites a les canonades de subministraments?
A la xarxa d’alta, que és l’aigua que ve dels embassaments, de les captacions, de les dessaladores i de les depuradores, el nivell de pèrdues és d’un 4-5%; és molt robusta. A la de baixa, sobretot als pobles petits que no tenen marge d’inversió i no han pogut renovar les canonades, és més elevada. L’ACA ha anat subvencionant moltes renovacions de dipòsits des del 2020, però en la xarxa de subministrament en pobles petits, amb la tarifa d’aigua molt barata, no hi ha marge per a la inversió i els ajuntaments no s’atreveixen a apujar les tarifes.
Ara sembla que la Generalitat hi posi mà…
El govern va dir que s’havia de fer una subvenció global de 50 milions d’euros, però les peticions han arribat als 120 milions d’euros. Ara ja s’estan fent projectes, però s’haurien de tramitar totes les contractacions per via d’urgència. Amb el sistema de contractació normal serien obres que no es faran abans d’un any.
Al Penedès estem molt malament d’aigua, oi?
Sí, i com a tot Catalunya celebrem fins i tot quan cauen 2 litres/m2. És un fenomen que malauradament es dona a tot l’arc mediterrani, tot i que, per exemple, a Tarragona tenen aigua de l’Ebre perquè ha plogut a la capçalera del riu.
Vostè és partidari del regadiu de suport a la vinya, molts ceps de la qual estan morint?
Sí. A Valls tampoc hi plou i reguen els calçots amb aigua depurada, o també ho fan al Prat de Llobregat amb les carxofes. Per tant, en moments de subsistència, cal ajudar l’economia d’agricultura, que és tan vital per al nostre país, i també cal pensar en l’aigua per a la indústria. A la trobada d’aquest dissabte en parlarem.
El 2009 va quedar aturat el projecte de fer una canonada des del CAT Tarragona de l’Ebre fins a Cubelles per portar aigua puntualment a l’àrea de Barcelona. Veuria bé recuperar-lo?
Seria una solució no permanent sinó excepcional per a moments com l’actual. Ara bé, es tractava d’una canonada amb una capacitat de només 200 l/s i ara l’ACA planteja fer-ne una de més gran i fins a Olèrdola per a 1.000 l/s. El que passa és que la construcció d’aquesta connexió duraria un mínim d’un any.
A qui beneficiarà la dessaladora del Foix?
A més de 5 milions de persones, perquè podrà aportar aigua tant cap a Barcelona i tot el litoral de la Costa Brava com cap a Tarragona.
Malauradament, sembla que hi hagi gent que només té consciència de la sequera quan veu que l’aigua perd pressió a casa o no deixen dutxar-se al gimnàs…
Sí que hi ha prou consciència i, per exemple, el consum de mitjana diari per habitant a Catalunya és de 116 litres, quan el d’Europa és de 128 i a Espanya, de 140 l/hab/dia. El record de la sequera del 2008 va quedar tot i que, evidentment, aleshores parlàvem de la Catalunya dels 6 milions de persones i ara té una població de 8 milions; per tant, un 30% més de població també necessita molta més aigua.