Vint pobles de l’Alt Penedès, en emergència per sequera

Vilobí i Castellet, multats per l’ACA per excedir el límit del consum de litres per habitant i dia, demanen més suport del Govern

La situació crítica de Catalunya pels efectes de la sequera han obligat a activar el pla fer front a l’estat d’emergència 1 en 202 municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat. 20 d’aquests municipis afectats es troben a l’Alt Penedès, i es veuran obligats a restringir el volum d’aigua als 200 litres per habitant i dia com a mesura general. El Govern de la Generalitat ha aprovat l’entrada en aquesta fase un cop les reserves d’aigua disponibles han baixat del 16%, i implica noves restriccions.
El municipi de l’Alt Penedès que consumeix més litres d’aigua per habitant i dia i que sobrepassa de llarg el màxim establert en estat d’emergència és Vilobí. Les darreres dades disponibles, corresponents al mes de desembre, parlen d’un consum de 437 litres h/d.
L’alcaldessa, Ester Vallès, justifica aquest consum tan elevat per la tipologia dels habitatges, majoritàriament unifamiliars, però sobretot perquè en el còmput se suma l’ús industrial al domèstic. L’alcaldessa està convençuda que separant l’ús industrial de l’ús domèstic el consum superaria de molt poc el llindar permès de 200 litres.


En qualsevol cas, l’elevat consum d’aigua li ha valgut a l’Ajuntament una multa d’11.500 €, que encara no ha pagat, en espera de la resolució d’aŀlegacions. Vallès atribueix part de l’elevat consum a una deficient xarxa de subministrament. Vilobí està pendent també de rebre resposta sobre una subvenció amb la qual es voldria posar reguladors a la xarxa.
Un altre municipi amb elevat consum d’aigua és Castellet i la Gornal, amb 337 litres. El seu alcalde, Xavier Revuelta, explica que el motiu es deu a la complexitat del municipi, amb 12 nuclis de població en 48 km2 i diverses urbanitzacions i a una xarxa de subministrament antiga i deteriorada que provoca fuites. Castellet ha rebut una multa de 13.000 € per aquest consum, a la qual ja s’han presentat aŀlegacions. Revuelta recorda que en el període 2018-2023 el volum d’inversió en la renovació de la xarxa de subministrament ja s’eleva als 2 milions d’euros. D’altra banda, l’Ajuntament està en espera de saber si rebran una subvenció per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a una actuació que convé fer a la xarxa de subministrament de la urbanització Els Rosers. La inversió és de
600.000 € i s’espera que l’ACA subvencioni la meitat de l’obra.
L’alcalde critica la política del Govern en la gestió de la problemàtica que ocasiona la sequera, ja que, “d’una banda, ens piquen la cresta per l’elevat consum, però de l’altra no ens aporten cap ajuda per solucionar la situació”.
Ambdós municipis duen a terme campanyes de conscienciació de la població però, tal com assegura l’alcaldessa de Vilobí, “posen tota la responsabilitat als ajuntaments petits i no podem amb tot”.

També et pot interessar

Comentaris