El conseller d’Interior anuncia un increment de mossos d’esquadra i bombers al Baix Penedès

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, amb el president del CCBP i alcalde de Calafell, Ramon Ferré, i el director general de la Policia de la Generalitat, Pere Ferrer, a l’arribada a la reunió al Vendrell aquest dimecres a la tarda.
17/01/2024 - 20:05h

Joan Ignasi Elena s’ha reunit amb el Consell d’Alcaldes i ha explicat la planificació perquè Catalunya passi d’un topall de 18.000 policies a 22.000 el 2030

La comarca del Baix Penedès rebrà més efectius dels cossos de Mossos d’Esquadra i dels Bombers de la Generalitat en els propers anys, en el marc de la planificació per a l’augment de recursos humans i també de millora de les instal·lacions que ha programat la Generalitat, i tot plegat d’acord amb negociacions amb l’Estat per a l’ampliació de funcionaris.

Així ho ha explicat aquest dimecres a la tarda el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en una trobada a la seu del Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP) al Vendrell per participar en el primer Consell d’Alcaldes de la comarca aquesta legislatura.

En la roda de premsa prèvia a la reunió institucional que també ha comptat amb el president del CCBP i alcalde de Calafell, Ramon Ferré, i el director general de la Policia de la Generalitat, Pere Ferrer, Elena ha defensat d’entrada una política de “proximitat amb el territori” per copsar les necessitats de les poblacions i en aquest sentit ha agraït la “col·laboració i la lleialtat institucional en l’àmbit de la seguretat” que assegura que la Generalitat manté amb els ajuntaments, també al Baix Penedès.

Pel que fa a la necessitat d’augmentar els efectius policials, el conseller d’Interior ha explicat que del topall actual d’uns 18.000 mossos d’esquadra arreu de Catalunya es passarà als 22.000, amb l’horitzó posat en els anys 2030 i 2031 i amb convocatòries anuals d’uns 850 policies que, per exemple, farà que la comarca del Baix Penedès pugui augmentar l’actual dotació de 162 mossos.

“L’any 2020 es va arribar al mínim de 133 i com que en falten més en contractem més”, ha dit el conseller d’Interior, que també ha parlat d’incrementar la dotació del cos de Bombers en uns 250 nous efectius al país -aquest any seran 300- “perquè el 2025 hi hagi més presència de mínims i al Baix Penedès es passi de 5 a 6 bombers per torn. Vol dir un increment notable d’efectius i un vehicle més”. “Hi ha problemes i reptes i dificultats concretes, però en cada moment hem de donar resposta en col·laboració amb els ajuntaments”, ha afegit Joan Ignasi Elena.

El mateix conseller ha reconegut que, per diverses raons, “vam estar 7 anys sense contractar mossos ni bombers i ara hi han més promocions i n’hi hauran més. No és un desig, sinó una realitat, ja que 850 agents de policia estan a l’escola i 850 més ja esperen l’examen”.

Segons ha explicat també Joan Ignasi, el finançament per a la contractació de més policies i bombers està garantit i “el creixement no computa a la taxa de reposició” per jubilacions d’efectius, per exemple.

Sense concreció per a una nova comissaria

Quant a la possibilitat que la Generalitat pugui construir una nova comissaria de mossos d’Esquadra al Baix Penedès, com reclamen sobretot els consistoris de Calafell i Cunit al litoral, el conseller d’Interior no ha concretat cap compromís ni suposat termini, i s’ha limitat a argumentar que “sempre hem defensat que el que la població necessita és més mossos al carrer, no dins dels edificis. Ara, és veritat que en la mesura que incrementarem els topall de mossos dels 18.000 als 22.000 també creixerem en espai i veurem si, en algun cas, també caldrà crear comissaries noves”.

El responsable de la policia de la Generalitat, Pere Ferrer, ha apuntat en aquest sentit que “també s’ampliaran serveis que ara hi ha, per exemple, amb el creixement dels ARRO [àrees regionals de recursos operatiut] i serveis regionals. En l’àmbit de Tarragona treballem com resituem aquestes infraestructures i millorarem també la cobertura a Torredembarra, en funció de les distàncies i poblacions”.

En aquest punt, el president del CCBP, Ramon Ferré, s’ha mostrat d’acord en omplir primer d’efectius la comissaria dels Mossos d’Esquadra al Vendrell, però també ha apuntat que “reivindiquem que a Calafell i Cunit tinguem una comissaria per la població que som. Creiem que per números reals de població ja ens tocaria tenir una comissaria ara”.

L’alcalde calafellenc havia començat la seva intervenció en la roda de premsa defensant que el de la seguretat “és un tema prioritari a la nostra comarca, com m’han anat dient els alcaldes en la ronda de trobades que he començat”. Segons Ramon Ferré, el Baix Penedès “ha de millorar la sensació de seguretat perquè rebem molta població nouvinguda, molta expulsada d’altres llocs, i això genera una sensació d’inseguretat. Després pels números reals no és ben bé així, però sí que hi ha la percepció que cal millorar”.

A la roda de premsa per la visita del conseller d’Interior al Baix Penedès també s’ha esmentat que el cos de bombers voluntaris de Catalunya es veurà incrementat en uns 3.200 efectius en un parell d’anys i que, tot i que els mossos d’esquadra hi estan molt a sobre i “desmantellen, de mitjans, una plantació de marihuana i desenes de milers de plantes cada dia”, el país i la resta de l’Estat és un lloc amb molt de presència del fenomen del conreu i comerç d’aquesta planta perquè “la penalització del seu conreu comparat amb l’alt rendiment que en treuen els productors és molt baixa en relació als països del nostre entorn”, ha conclòs Joan Ignasi Elena.

També et pot interessar

Comentaris