“El Clownic és un festival on tenen cabuda espectacles per a totes les edats”

L’alcalde de Torrelles, Sergi Vallès, amb la regidora de Promoció Econòmica, Lídia Doblas | 3D8
28/10/2023 - 10:36h

Entrevistem l’alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès, per perlar de la Fira Artesana i el Clownic que es celebra aquest cap de setmana

Aquest cap de setmana torna la Fira Artesana i Clownic a Torrelles de Foix. Tres dies per gaudir de l’artesania local i espectacles per a totes les edats. En parlem amb l’alcalde del municipi, Sergi Vallès, que n’ha avançat les propostes més destacades.

Parli’m primer de la Fira Artesana. Manté el mateix format dels darrers anys?
Enguany la Fira Artesana disposa d’unes 40 parades aproximadament, que com cada edició estaran ubicades entre la plaça Nova i la carretera de Pontons. Gràcies a elles podrem gaudir de productes alimentaris artesans i de proximitat així com de petita artesania vinguda d’arreu del país. També, i no ens en podem oblidar, tindrem una zona amb 7 foodtrucks i 3 parades de cervesa artesana, que farà que les panxes dels visitants estiguin ben preparades per gaudir del cap de setmana.

Al Clownic, els caps de cartell són Quim Masferrer i El Pot Petit. S’ha tirat la casa per la finestra?
Creiem que cada edició ha de venir marcada per un parell d’espectacles de cert renom, bé de l’àmbit teatral o musical, com de circ. L’edició passada vam apostar fort per un espectacle de circ d’un alt nivell tècnic de la mà del Coŀlectiu TQM, amb el seu espectacle ‘Volov’, i pel conegut Joan Pera, amb ‘MasterXof’. Aquesta edició hem seguit apostant fort per l’espectacle del dissabte al vespre amb el Quim Masferrer, que de ben segur serà un èxit de taquilla, i pel concert infantil amb El Pot Petit, també d’èxit assegurat. Hem tirat la casa per la finestra? Per sort no, ja que tots els espectacles de la programació de cada edició venen subvencionats pel Departament de Cultura de la Generalitat mitjançant el Programa.cat, en què hi ha un llistat enorme de propostes culturals i escollim les que més ens encaixen pel que fa a programació i sobretot, pel que fa a pressupost. Així com una ajuda global de la Diputació de Barcelona. Estem contents dels espectacles que hem proposat sempre i la rebuda que han tingut, i esperem que aquest Clownic sigui igual o millor!

El component solidari tornarà a tenir protagonisme aquest any recaptant fons per a Sant Joan de Déu. Com funcionarà i de quina manera s’hi podrà coŀlaborar?
Com cada any, s’organitza l’acte solidari per recaptar fons per a la lluita contra el càncer infantil, que es destinaran íntegrament a l’Hospital Sant Joan de Déu de la mà del projecte Fil i Agulla.
Tothom que hi vulgui coŀlaborar trobarà uns maletins molt divertits a la carpa de l’Ajuntament on podran dipositar les seves donacions. També, i amb la mateixa finalitat, es podran comprar nassos de pallasso per un euro. Un nas, un somriure. El sorteig es farà el diumenge al vespre a la mateixa carpa de l’Ajuntament i el guanyador o guanyadora es podrà endur una bona panera amb productes fets a mà del projecte Fil i Agulla, un pernil, cava, etc.

Quin pressupost ha tingut en aquesta edició la fira i el Clownic?
Com cada edició el pressupost està sobre els 25.000-30.000 €, tot i que moltes de les actuacions estan si no al 100%, una bona part subvencionades tant per la Diputació de Barcelona com pel Departament de Cultura de la Generalitat i per tant, la despesa que l’Ajuntament ha d’aportar és sobre els 8.000 €.

Quin balanç fa de l’edició passada, postpandèmia, i quina previsió compten per a aquest any?
L’edició passada ja era la segona edició que celebràvem postpandèmia. La veritat és que en comparació amb l’edició del 2021, l’edició del 2022 va ser més divertida i amena ja que per sort no era obligatori l’ús de les mascaretes i ens podíem veure els somriures. Sí que és cert que l’edició del 2022 no va ser tan concorreguda com la del 2021, ja que en aquesta última es notaven les ganes de la gent de sortir, passar-s’ho bé i gaudir de la cultura després de quasi un any confinats i amb moltes restriccions, fent que vinguessin moltíssims visitants. Tot i així, l’edició passada també va ser un èxit, encara que en algun moment la pluja ens va fer la guitza… Esperem que aquest any el temps es comporti!

Quan es comença a preparar el festival i quins criteris se segueixen a l’hora de triar espectacles?
Els preparatius comencen abans de l’estiu, quan l’organització, els coŀlaboradors i voluntaris de la Comissió de Fires comencen a valorar les propostes artístiques incloses en el Programa.cat, comencen a contactar amb les companyies i a configurar la programació artística. A banda, també podem trobar algun grup musical no inclòs en aquesta plataforma però del qual tenim molt bones referències o que en alguna ocasió ja han actuat al Clownic i han tingut tan bona acollida que hem repetit.
Sempre es té molt present que hi hagi propostes per a totes les edats, des dels més petits fins als més grans. Per això, a la programació musical podem trobar des de grups de versions dels 70 i 80 fins a grups infantils. Pel que fa a circ, intentem portar espectacles encarats a un públic familiar amb tocs d’humor, sense que necessàriament siguin clowns, però també apostem per espectacles d’una complexitat tècnica i artística que donen nivell al festival i que et deixen bocabadat. I com no, per dissabte a la nit, intentem encabir-hi una proposta potent, de renom, que conegui tothom i faci que el públic de totes les edats vulgui gaudir-lo.

S’han fet algunes variacions respecte a l’any passat?
En principi tot segueix el mateix format. Mantenim l’escènica de la Fira Artesana i seguim la programació artística del Festival Clownic, que fins al moment ha donat molt bons resultats.

Quina capacitat d’aparcament té el municipi per rebre el gruix de visitants?
Sabem que buscar aparcament durant molta estona és emprenyador i per això apostem per habilitar sis zones d’aparcament molt àmplies situades a pocs metres del recinte firal per tal que trobar aparcament sigui un moment.

També et pot interessar

Comentaris