El Dia de la Marmota

16/09/2023 - 09:33h

Daniel García Peris

A la petita població estatunidenca de Punxsutawney, cada 2 de febrer, el comportament d’una marmota determina quant de temps queda fins que acabi l’hivern. És el famós “Dia de la Marmota”, molt conegut a tot el món gràcies al film del 1993 Groundhog Day, aquí titulat Atrapat en el temps. Amb el fons d’aquesta festa local, Bill Murray, viu dia rere dia la mateixa història. Per molt que intenti canviar-la, no arriba més enllà de la nit. L’endemà tot tornar a començar igual.

És sorprenent la curiosa vinculació entre la pel·lícula i el lamentable servei de RENFE després de les vacances. Al Penedès hem tingut bona part d’aquest agost la connexió substitutòria de bus per obres a les vies de l’R4, i també vam viure l’avaria a Sitges que va trigar dies a resoldre’s. Doncs ara, amb el retorn després de les vacances, seria d’esperar que l’empresa hauria après de les experiències passades amb esforços per millorar, encara que siguin petits, però no és així. El paral·lelisme entre els dos escenaris potser no és evident a primera vista, però aprofundint-hi, es fa palès com la repetició de situacions caòtiques i ineficients és un element constant tant en la ficció com en la realitat.

A la pel·lícula, el protagonista es veu atrapat en un bucle temporal, repetint el mateix dia una vegada i una altra. Podem veure una sorprenent semblança amb la RENFE, que sembla que segueix atrapada en un bucle permanent de caos i ineficàcia. Retards, cancel·lacions, vagons atapeïts i queixes constants dels usuaris continuen sent el pa de cada dia. La manca de responsabilitat és evident, ja que les promeses de millora són tan freqüents com les incidències del servei. Els usuaris experimentem la mateixa frustració impotent un dia darrere l’altre, mentre les solucions no arriben i el sistema segueix col·lapsant-se.

Ara bé, no hem de caure en la resignació. El guió cinematogràfic ens recorda que, malgrat les dificultats, sempre es pot trencar el cicle. Així, el servei de Rodalies RENFE pot ser canviat si hi ha una voluntat real de fer-ho. Això requereix una revisió radical, inversions significatives i una rendició de comptes com cal. La veritable pregunta és si els responsables estan disposats a abandonar el seu propi “Dia de la Marmota” i prendre accions en benefici de la vida dels usuaris.

També et pot interessar

Comentaris