El viver de cellers de la nau Cortina del carrer del Comerç ja ha entrat en funcionament

22/08/2023 - 17:10h

El viver, amb 7 usuaris, té una capacitat per entrar 30.000 quilos de raïm per tal que els emprenedors puguin fer produccions d’entre 1.500 i 3.000 ampolles

Aquest mes d’agost ha començat a entrar raïm al viver de cellers del carrer del Comerç 29, a l’antiga nau patrimonial Cortina. La creació del viver és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la Denominació d’Origen Penedès i la Fundació Parc Tecnològic del Vi VITEC, que s’emmarca en el PECT (Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial) “Penedès Territori Vitivinícola: Innovació Sostenible i Saludable”. L’objectiu del projecte és que persones emprenedores puguin encetar els seus propis projectes vitivinícoles, aportant diversificació, diferenciació i innovació al panorama enològic de l’Alt Penedès.

El PECT s’emmarca en l’estratègia de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT), finançat per la Generalitat de Catalunya.

L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Francisco Romero, el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, el regidor de Promoció Econòmica, Miquel Medialdea, i el president de la Denominació d’Origen Penedès, Joan Huguet, han efectuat aquest dimarts una visita a les instal·lacions del viver de cellers que ocupa una part de la nau del carrer Comerç 29, que correspon a la primera fase de reforma i rehabilitació de l’edifici, que forma part del conjunt de construccions singulars destinades a la indústria i comercialització del vi de l’àmbit del carrer Comerç i que és patrimoni històric de la ciutat.

Les obres realitzades en aquesta primera etapa han condicionat principalment la part davantera de la nau que dona al carrer Comerç, especialment la planta baixa, tot i que s’han fet també actuacions tant a la planta soterrani com a la planta altell, amb un total de 573 m2, dels més de 3.000 m2 totals de què disposa la nau. Aquestes actuacions han servit tant per adequar els espais amb una zona de celler, una zona d’embotellat, una zona de càrrega i descàrrega, espai de laboratori i zona de vestidors i lavabo. També s’ha consolidat l’estructura i aquells elements de l’edifici que s’havien anat degradant amb el pas del temps, així com la renovació de les instal·lacions necessàries per a l’ús de celler, que ja s’ha posat en marxa.

El cost total final de les obres realitzades en aquesta primera fase per adequar l’espai per a viver de cellers és de 508.253,06€.

L’actuació ha estat subvencionada parcialment pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) segons el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial “Penedès, Territori Vitivinícola: Innovació Sostenible i Saludable”-operació 1 “Open Innovation Lab Incubator. Foment de l’autoocupació i l’emprenedoria”, amb un import cofinançat al 50% de 349.808,81 €, és a dir, 174.904,405 €. De la resta del projecte, fins arribar als 508.253,06 €, se’n fa càrrec l’Ajuntament de Vilafranca.

D’altra banda el consistori vilafranquí ha obtingut una subvenció per part de la Diputació de Barcelona amb càrrec al Programa sectorial de rehabilitació i millora d’edificis, edificacions i jaciments arqueològics locals amb valors patrimonials d’un import de 200.000 € que es faran efectius en dues anualitats de 100.000 euros cadascuna els anys 2023 i 2024.

7 usuaris

Tot i que hi ha un altre equipament semblant a la Conca de Barberà, el viver de cellers de Vilafranca és el més important pel que fa a dimensions actualment a Catalunya. Acull actualment un total de 7 usuaris de l’Alt Penedès, que van ser escollits després de la convocatòria que es va fer fa uns mesos. Segons explicava l’enòleg i assessor de la DO Penedès als nous celleristes, Lluís Serra, s’han escollit projectes viables i amb possibilitats d’èxit, i que tinguin voluntat d’engegar un projecte empresarial. Es tracta de persones amb una tradició familiar d’explotació vitivinícola que no volen deixar perdre aquesta vinculació. El viver té una capacitat per entrar uns 30.000 quilos de raïm per tal que els emprenedors puguin fer produccions d’entre 1.500 i 3.000 ampolles.

Per l’alcalde Francisco Romero, el viver de celleristes “és un projecte que planteja tot el cicle del vi, des de l’entrada de raïm fins a l’ampolla final. És un projecte estratègic que suma respecte a tot el que està previst al carrer Comerç i que reforça Vilafranca com a Capital vitivinícola del país”.

Segona fase

D’altra banda, l’alcalde Francisco Romero ha anunciat que l’Ajuntament de Vilafranca ha obtingut una subvenció dels Fons NextGeneration de la Unió Europea de 1.900.000 € per finançar la rehabilitació de la resta de la nau Cortina com a equipament municipal, una quantitat que l’Ajuntament haurà de cofinançar amb fons propis amb una quantitat semblant. L’alcalde ha recordat que la nau, sense comptar l’espai destinat a viver de cellers, disposa de gairebé 2.200 m2 construïts que poden destinar-se a equipament i ha manifestat la intenció del govern municipal d’iniciar converses properament amb tots els grups municipals per trobar l’ús més adient a l’espai.

També et pot interessar

Comentaris