La pagesia insisteix que vol percebre més de 0,60 euros per kg de raïm per poder sobreviure

09/08/2023 - 13:00h

Unió de Pagesos recorda que baixarà molt la producció aquest any

Unió de Pagesos (UP) ha tornat a insistir que la pagesia hauria de percebre per sobre de 0’60 euros el quilo de raïm, també pel que fa a les varietats de base per a cava de guarda, per poder-se guanyar la vida.
L’advertiment arriba just al començament de la verema en diverses zones de Catalunya, també al penedès, amb varietats primerenques com el chardonnay

Unió de Pagesos recorda, una vegada més, que aquest any hi haurà una molt remarcable baixada de producció provocada per la continuada i greu sequera que pateix el país i que això repercutirà de forma molt directa en les butxaques dels pagesos.

El sindicat destaca que hi ha finques de la varietat chardonnay que tindran unes produccions “molt minses”, algunes entre 2.000 i 3.500 quilos per hectàrea, quan en un any sense sequera i amb un règim pluviomètric normal, poden arribar a 7.000 o 8.000 quilos per hectàrea.

D’altra banda, a causa del poc desenvolupament de les vinyes, hi haurà viticultors i viticultores que colliran a mà per evitar així que la màquina trenqui els sarments (branquetes d’on surt el raïm) i no quedi brosta (brots de la vinya) per poder-la podar a l’hivern. Això implicarà una inversió de més temps de collir, amb més despesa econòmica, que no es veurà compensada amb el preu en orígen que les empreses pagaran pel raïm.

A part de tota aquesta problemàtica, cal tenir en compte que la pagesia viticultora ha d’afegir a la seva factura de despeses el cost del gasoil, o dels tractaments fitosanitaris i poda que s’han anat realitzant durant l’any, així com el lloguer del transport del raïm de la finca al celler.
Aquest lloguers erà especialment més car per la dificultat d’omplir els remolcs davant la producció més reduïda.

Tot plegat converteix la verema de 2023 en una de les més complicades a nivell econòmic dels darrers anys. La preocupació del món de la pagesia és molt elevada i per això es reclama insistentment aquest augment del preu de venda del kg de raïm. Amb els 0,60 euros per kg no s’arriba als nivells demandats.

També et pot interessar

Comentaris