La por dels insectes

14/07/2023 - 09:46h

Maite Colomer

En anteriors ocasions he parlat de diverses pors, avui m’agradaria parlar breument de la por irracional cap a insectes com ara abelles, aranyes, paneroles…. És una fòbia bastant habitual, fins el punt de tenir el seu propi nom: entomofòbia.

Aquesta fòbia consisteix a tenir una por irracional de patir un dany per part de l’animal en qüestió. Com en les altres fòbies, la persona que la pateix és conscient de la irracionalitat de la seva por, però, tot i així, cada vegada que percep un d’aquests animals, pot arribar a patir un atac de pànic; com a conseqüència, intentarà evitar tots els llocs on pugui trobar-ne.

En totes aquestes fòbies que anomenem específiques (pors d’alguna cosa o situació concreta) el tractament que es planteja és similar, i una de les fases és mitjançant aproximació gradual a l‘objecte de por, ja sigui mitjançant exposició virtual, imaginació o en viu, fins que la persona s’acaba habituant i és capaç de suportar-ho sense patir angoixa.

Recentment hem sentit parlar de plagues de paneroles. Al llarg del temps s’han produït moltes plagues i, potser, el canvi climàtic està col·laborant a fer que se’n produeixin més. Quan es produeix una plaga, per higiene, cal acabar amb els insectes que s’han reproduït massivament i desequilibradament. Però també hem pogut observar alguna reacció a aquesta plaga que podem pensar com exagerada, pròpia d’una persona que ha estat en poc contacte amb la natura.

És curiós com un allunyament de la natura pot portar a reaccions exagerades davant de certs insectes, i que part del tractament d’una fòbia a insectes consisteixi en l’aproximació gradual als mateixos éssers.

Com a prevenció potser estaria bé recordar que formem part d’un ecosistema i intentar mantenir un major contacte amb la natura.

També et pot interessar

Comentaris