IA als vins

08/03/2023 - 10:44h

Daniel García Peris

Com en molts altres aspectes de la societat, la intel·ligència artificial (IA) està revolucionant la viticultura. Les últimes dècades han vist un augment exponencial en l’ús de tecnologies d’automatització en el procés de producció de vins, des de la collita fins a l’embotellament. Les tecnologies de sensorització i monitorització són cada vegada més comunes en les vinyes, mitjançant les quals els viticultors poden recopilar dades i informació que els permeten prendre decisions més contrastades sobre la seva gestió. Unes possibilitats que seran molt presents a la Wine Innovation Week.

La determinació del moment òptim per a la collita, la identificació de problemes de salut dels ceps, la mesura de l’impacte del clima en les vinyes i molts altres aspectes importants ajuden a estalviar temps als enòlegs i diners als cellers. L’ús de drons equipats amb sensors recull tota mena de dades. El tractament de les imatges de satèl·lit proporciona coneixement sobre la temperatura, la pluja i altres factors ambientals. A continuació la IA ho analitza d’una manera molt precisa i ràpida que permet avançar-se a l’aparició de malalties a la vinya i gestionar-ho tot d’una manera més eficient.

Ara bé, aquesta revolució a la indústria vitícola que representa la irrupció de la IA genera molts debats entre sommeliers i enòlegs quan es vol aplicar al tast de vins.

El gust és una experiència subjectiva que no es pot quantificar amb xifres i algoritmes; tanmateix aquesta tecnologia pot ser una eina útil per millorar la precisió i la consistència en l’examen organolèptic. La recol·lecció exacta d’informació sobre els components del vi, com ara el contingut d’alcohol, el pH i altres factors que poden influir en elements com les aromes, pot ser útil per a la identificació de vins i per al desenvolupament de nous perfils de sabor. També aquest procés pot detectar possibles anomalies o inconsistències en la producció i obtenir més marge per corregir qualsevol circumstància que no faci garantir el nivell de qualitat desitjat. Tot i així la degustació és una facultat que depèn de factors com ara la genètica, la cultura i l’experiència personal. El tast de vins serà sempre una experiència humana i subjectiva que no es pot quantificar amb números.

També et pot interessar

Comentaris