Senglars, cabirols i conills, grans amenaces per a la vinya


L’administració posa eines sobre la taula per controlar els danys cinegètics en els cultius
Les comarques de Ponent han estat notícia els darrers dies per la plaga de conills, que ja ha arrasat més de 800 hectàrees de cultius a la zona. Els danys que aquests animals poden causar en els conreus són majúsculs, i la manca de solucions per aturar-los ha portat els agricultors al límit.
Al Penedès hi ha una altra plaga que els últims anys ha posat els viticultors contra les cordes: la de senglars. Ja fa temps que els pagesos denuncien els greus danys que aquesta espècie provoca a les vinyes, i en més d’una ocasió han alertat que la situació comença a ser insostenible.
Ara, la Generalitat ha posat xifres a l’abast del problema. Segons un informe que es va presentar en la darrera trobada de la Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya, dels 2.156 expedients que es van obrir el 2022 per danys causats per espècies que es poden caçar, el 8% estaven vinculats amb afectacions en conreus de vinya.
El mateix estudi –que es va fer públic en una reunió dijous, a Vilafranca– determina que els principals responsables d’aquests danys van ser els senglars, protagonistes del 65% dels expedients. Cabirols (15%) i conills (10%) són els altres grans destructors de conreus, mentre que també es van certificar afectacions, encara que poques, per altres espècies com el tudó, el colom roquer, la garsa o els estornells.
Mesures pal·liatives
Davant la situació crítica que han provocat aquests animals, la Taula de Cogestió va proposar dijous diverses mesures per mirar de posar-hi solució. Reforçar les barreres ja existents, instal·lar tancats elèctrics o dispositius dissuasius olfactius i fer una bona gestió de la vegetació són algunes de les propostes que es van posar sobre la taula, i que els viticultors han rebut amb certa recança, tot i que les veuen amb bons ulls.
“El fet que hi hagi una taula de cogestió és bo, però cal que es facin efectives les mesures”, ha sentenciat Josep Marrugat, responsable del sector de la Vinya i el Vi d’Unió de Pagesos. Marrugat ha ratificat que els danys que causen senglars, cabirols i conills són “un dels grans problemes de la vinya” i ha explicat que el problema “amoïna cada vegada més els viticultors”.
Josep Marrugat ha recordat que cada any es cacen a Catalunya uns 60.000 senglars, una xifra que no ha reduït la pressió que aquests exerceixen sobre els cultius. “El problema s’ha fet molt gran els darrers anys”, ha dit el responsable d’Unió de Pagesos, que ha lamentat que les mesures que s’han posat en pràctica fins ara no han aconseguit solucionar el conflicte. “Els tancaments són cars i els pastors elèctrics, a l’estiu, no són efectius per la manca d’humitat”, ha explicat Josep Marrugat, que ha afegit que la sobreprotecció d’alguns col·lectius envers aquesta fauna no ajuda a resoldre el problema.
“Hi ha molta gent que els animals salvatges els veu gairebé com una cosa exòtica. No volen que se’ls caci, i el que han d’entendre és que la situació s’ha desequilibrat. El que hem de fer és intentar recuperar l’equilibri”, ha apuntat Marrugat. “Entre la sequera, els baixos preus del raïm i els senglars i cabirols, els viticultors no donem l’abast”, ha criticat el responsable de la Vinya i el Vi d’unió de Pagesos.