Les màscares i disfresses

18/02/2023 - 09:37h

Maite Colomer

Els beneficis de disfressar-se per a un nen són molts, per una banda l’ajuda a posar-se en el paper d’una altra persona i a pensar i actuar com ella, cosa que afavoreix la seva capacitat d’empatia. També fomenta la seva imaginació i creativitat i l’ajuda a desinhibir-se quan, posant-se en el paper d’un altre, s’atreveix a trencar alguna norma.

Pel que fa als adults, la persona és per antonomàsia un ésser social, depèn dels que l’envolten per desenvolupar-se i sovint es valora a si mateixa en funció de la percepció que els altres tenen d’ella. Portar una màscara en la vida diària s’ha associat a la intenció d’amagar la realitat, a no voler mostrar-se com s’és, i és jutjat com a negatiu. Moltes vegades aquesta màscara és inconscient, però en altres ocasions l’ús d’una màscara és deliberat, com quan ens esforcem per donar una imatge concreta de nosaltres, potser davant d’algú a qui volem impressionar, o potser en una entrevista laboral…

Però aquests dies portar una màscara és sinònim de festa i disbauxa. Les nostres festes tradicionals tenen sovint arrels religioses i, per aquest motiu, les conductes en les nostres festes tendeixen a ser racionals i controlades. El Carnaval, contràriament, representa un període de permissivitat on el control de les conductes és molt menys estricte.

Atrevir-nos amb una màscara i una disfressa per Carnaval ens permetrà ocupar uns rols diferents dels que tenim habitualment, canviar de perspectiva i gaudir de certa llibertat, desinhibir-nos i divertir-nos sense la por de l’opinió dels altres amb la tranquil·litat que ens dona l’anonimat.

Si unim disfresses, música i ball, tenim una recepta segura per alliberar tensions i reduir l’estrès i el ‘burnout’.

També et pot interessar

Comentaris