Lluís Sales guanya la IX Beca Emili Giralt Raventós

12/12/2022 - 18:26h

En l’edició d’enguany del certamen han competit quatre projectes, i el guanyador s’ha dedicit per unanimitat

La IX Beca Emili Giralt ja té guanyador. El jurat ha decidit atorgar enguany el premi al projecte ‘E tragueren lo reramost e la brisca del cup. La viticultura al Pla de Barcelona a les darreries del segle XIV’, del doctor en Història econòmica i social Lluís Sales i Favà.

El projecte analitzarà la viticultura al Pla de Barcelona a finals del segle XIV a partir dels llibres de comptes de tres hospitals de la ciutat de Barcelona d’aquest període (Hospitals d’en Colom, dels Mesells i d’en Vilar), i que actualment es custodien a l’Arxiu Capitular de Barcelona.

La documentació comptable produïda pels hospitals descriu amb molta precisió les tasques agrícoles i de producció del vi que eren controlades per la mateixa institució. Amb aquestes dades, completament inèdites, es desenvoluparà un estudi que, en primer lloc, descriurà les feines de la verema i de la producció del vi a finals del segle XIV a l’àrea de Barcelona.

En segon terme, s’interpretarà la gestió d’aquestes activitats en el marc de la comptabilitat institucional (quin pes relatiu tenien, quins esforços s’hi dedicaven, quin destí tenia el vi produït, etc.). I finalment es presentarà una edició de documents seleccionats relatius a aquestes activitats.

El jurat, que va decidir per unanimitat atorgar la beca a Lluís Sales, considera que es tracta d’una proposta de recerca “molt ben articulada” i, per tant, “molt factible de ser realitzada”. A més, el jurat va considerar “l’originalitat” i l’alt interès acadèmic del projecte pel fet de proposar treballar amb unes fonts documentals inèdites.

Aquesta és la novena edició de la Beca Emili Giralt i Raventós – Cultures del Vi, un certamen impulsat des de Vinseum –Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, amb l’objectiu d’estimular recerques sobre temes relacionats amb la viticultura i la vinicultura des de la perspectiva de les ciències socials i humanes.

La beca està dedicada a l’historiador Emili Giralt i Raventós, en reconeixement a la seva tasca investigadora i com a impulsor de la recerca històrica en el camp de la vitivinicultura als Països Catalans.

El doble de dotació

Enguany la dotació de la beca s’ha doblat i passa a ser de 6.000 euros gràcies al patrocini de Fundació Privada Mútua Catalana i de Vinseum – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.
En la present edició s’han presentat quatre projectes diferents.

També et pot interessar

Comentaris